Meta, създателят на Facebook и Instagram, представи нова настройка за поверителност, която ви позволява да помолите компанията да не използва данните ви за обучение на своите модели за изкуствен интелект.

В долните части на Центъра за поверителност на Facebook - част от уебсайта, която повечето хора вероятно никога не посещават - ще откриете запис, наречен "Права на субекта на данни за генеративен изкуствен интелект". "Този формуляр е мястото, където можете да подавате искания, свързани с използването на ваша информация от трети страни за обучение на генеративни ИИ модели", казва Facebook на онези потребители, които са успели да се натъкнат на страницата.

Тук се намират три възможности. Можете да кажете на Facebook, че искате да получите достъп, да изтеглите или да коригирате някаква лична информация, да кажете, че искате да изтриете тази лична информация, или да попълните празно текстово поле, ако "имате друг въпрос".

"В зависимост от това къде живеят хората, те може да са в състояние да упражнят правата си на субект на данни и да възразят срещу използването на определени данни за обучение на нашите модели с изкуствен интелект", казва Томас Ричардс, говорител на Meta. "Не сме стартирали никакви генеративни функции на ИИ за потребители в нашите системи и големият езиков модел с отворен код LLaMA 2 не е бил обучаван върху данни на потребители на Meta." Ричардс сподели връзка към запис в Центъра за поверителност на Meta, публикуван преди няколко месеца, с подробности за нейния подход към изграждането на ИИ.

След това формулярът ви пита за вашето име, имейл адрес и държава на пребиваване. След като натиснете бутона "Изпрати", уебсайтът ви казва: "Благодаря, че се свързахте с Facebook. Скоро трябва да получите отговор по имейл". В този момент вероятно ще искате да направите някакъв окултен ритуал, за да се уверите, че боговете на данните ще чуят молбата ви.

Лидерите на технологичната индустрия казват, че ИИ скоро ще унищожи нашия свят. Но ако наистина сте загрижени за това, че данните ви ще бъдат пометени, за да се обучава изкуственият интелект, има много причини да смятате, че тази нова форма на Facebook може да е загуба на време.

Както обяснява Facebook, модели като тези, които изгражда Meta, анализират части от данни от различни източници. Някои от тези данни идват от нещата, които въвеждате в самата Meta във Facebook, Instagram и други приложения. Този формуляр няма да ви помогне с това. Мислите ли, че това са вашите данни? Има и други начини да изтриете някои от данните, които сте предали на Meta, но няма начин да възразите срещу използването им от компанията за изкуствен интелект. Meta е създала неизброимо количество алгоритми и инструменти за ИИ върху вашата информация, въпреки че компанията твърди, че нейният езиков модел LLaMA 2 не е създаден върху данни на потребители.

Снимка: Unsplash

Виж още: Предимствата на сгъваемите смартфони