ARM представи своето следващо поколение многоядрена микроархитектура, предназначена за повишаване производителността и ефективността на многоядрените процесори Cortex-A, които са в основата на много мобилни и сървърни SoC (System on a chip - едночипова система). Наречена DynamIQ, новата технология ще се отправи към автомобилите, умните домове, смартфоните и устройства от Интернет на вещите.

DynamIQ е еволюция на съществуващата ARM big.LITTLE технология, хетерогенната изчислителна архитектура, която свързва и управлява двойните ARM CPU клъстерни ядра в многоядрени конфигурации. DynamIQ за първи път дава възможност за big.LITTLE конфигурации с до осем различни процесорни ядра в един изчислителен клъстер. Това ще даде на SoC дизайнерите много по-голяма гъвкавост.

Това означава, че вместо да се пренасочват ресурсите между два клъстъра, всеки, от които е с различна памет, производителност и енергийна ефективност, DynamIQ ще даде възможност за единство и по-голяма гъвкавост в един клъстер. Вместо да се налага да се поставят четири Cortex-A73 ядра в един клъстер и четири A53s ядра с по-ниска мощност в друг клъстер, с DynamIQ SoC дизайнерите ще могат да правят всякакви комбинации от ARM ядра, като A73, A72, A53 и т.н., заедно в един клъстер със споделена памет.

Важно е да се отбележи, че всяко от ядрата ​​на процесора ще може индивидуално да се настрои да работи на определено напрежение, работна честота и състояние на покой, което, разбира се, дава възможност за по-фин контрол върху производителността и консумацията на енергия. Другите IP блокове като ускорителите също ще могат да имат достъп до клъстера и по-ниската консумация на енергия, което би могло да бъде използвано за увеличаване на производителността на компоненти, свързани със сигурността или за други обработки във вътрешността на SoC.

Крайният резултат трябва е по-бързо превключване между задачите. ARM не даде точните детайли за това, как точно работи тази нова система за оптимизация. 

От ARM посочват, че DynamIQ big.LITTLE конфигурациите могат да бъдат 1 + 3, 2 + 4, 1 + 7 и други основни конфигурации, които не сме виждали преди, което ще разчисти пътя за по-специализирани SoCs за следващия 100 милиарда ARM устройства, които се очакват до 2021 г.

Не на последно място, ARM е разработила нови специализирани инструкции за създаване на процесор за изкуствен интелект и приложения за машинно обучение, които вероятно ще видим в бъдещите CPU. Компанията очаква, че нейните Cortex-A процесори, предназначени за DynamIQ, могат да бъдат оптимизирани, за да се осигури 50-кратно увеличение на AI производителността през следващите 3 - 5 години и да се осигури 10-кратно по-бърза реакция между процесора и чип ускорителя за най-добри хетерогенни изчислителни способности.

ARM ще даде повече подробности за DynamIQ през следващите месеци.

 

Тагове: