Може да почувствате дежавю при новината, че платформата за социална виртуална реалност AltspaceVR затваря. Това почти се случи веднъж преди, след като разработчиците ѝ обявиха през 2017 г., че нямат достатъчно финансиране, за да поддържат сървърите включени. Малко след като бяха спасени от Microsoft, която придоби AltspaceVR в нещо, което изглеждаше като отговор на обръщането на Facebook към VR средата. Този подновен живот е на път да приключи с обявяването, че AltspaceVR ще спре на 10 март - завинаги.

„Като гледаме към бъдещето“, се казва в публикацията на Team AltspaceVR, „виждаме възможността VR да се разшири отвъд потребителите в бизнеса и сега имаме още по-голяма цел: по-отворена, достъпна и сигурна версия на завладяващи изживявания в метавселената. За да постигнем това, взехме трудното решение да спрем работа с платформата AltpaceVR на 10 март 2023 г. и да преместим фокуса си към поддръжка на други изживявания, захранвани от Microsoft Mesh“.

Microsoft Mesh е комуникационна платформа със смесена реалност, която се основава на холограми, използвайки 3D заснемания, за да позволи на хората да работят заедно, сякаш са в едно и също пространство. Това е впечатляващо звучаща идея и партньорството между Microsoft и OceanX доведе до холограмна лаборатория на изследователския кораб OceanXplorer, която позволява на учените, носещи шлем HoloLens както на кораба, така и на брега, да работят заедно, за да изследват данните, изпратени обратно от подводници.

Това обаче не е социалното изживяване, предлагано от AltspaceVR, която организира клубни вечери с диджеи на живо, представяне на книги, модни ревюта, църковни събрания, езикови обмени, стендъп комедийни вечери и много импровизирани партита и събирания. Microsoft Mesh е изрично бизнес-ориентирано приложение във VR по-скоро за работа, отколкото за разходка.

„През следващите седмици“, продължава съобщението, „насърчаваме много създатели и разработчици, които са част от общността на AltspaceVR, да хостват финални събития и да изтеглят тяхното съдържание“. Ако имате снимки и други спомени от времето си в AltspaceVR, които искате да задържите, прочетете често задаваните въпроси на Microsoft относно изтеглянето на вашите данни.

Снимка: Altspace

Виж още: Новият стандарт за безжично зареждане Qi2 идва в края на 2023 г.