Пазарът на монитори е доста разнообразен и конкуренцията е наистина ожесточена. Днес може и да ни се струва, че 360 Hz е една доста задоволителна спецификация, но утре тя може да има съвсем различни измерения. Изглежда, че AU Optronics (AUO) работи върху панели, които ще бъдат със значимо по-висока честота на опресняване и посочената стойност е 480 Hz. Както всички знаем, този показател е особено важен за феновете на гейминга, при които няколко милисекунди забавяне могат да бъдат разликата между победа или загуба. Информацията дори не е слух - самите AU Optronics обявиха чрез видео в YouTube, че работят върху 24-инчов компютърен монитор панел с честота на опресняване от 480 Hz и време за реакция, което е под 1 ms.

AUO, която предлага панели на други компании - включително Acer, Asus и MSI - подчерта, че технологията им се отнася и за 16-инчов 480 Hz екран, създаден за лаптопи. Очаквано дисплеите работят с 1920×1080 пиксела, жертвайки по-рязкото качество на изображението срещу по-добра скорост. За сравнение 24-инчов монитор с 4K резолюция има плътност на пикселите от 183.58 пиксела на инч (ppi) срещу 91.79 ppi при алтернативни предложения от 1080p. Всъщност прототип с честота на опресняване от 480 Hz беше споделена от ZisWorks още през 2017 г., но разделителната способност беше мижавите 960×540. 480 Hz панелите на AUO се разработват с по-често срещана разделителна способност, но също така и с намаляващ тип LCD LED панел - TN. От своя страна TN мониторите са известни със скоростта си и обикновено са по-евтини от алтернативите, но често имат по-нисък контраст на VA панели и по-лош цвят и ъгли на видимост от IPS.
Все още не е ясно кога ще видим първите монитори, които могат да се похвалят с подобни спецификации, но при всички случаи те ще изискват графична карта от най-висок клас и някой да ги оцени както им приляга.

Снимки: AUO

Виж още: Galaxy Z Fold 4 може да предложи една от най-силните камери на Samsung досега