RoboCop, киборгът - пазител на реда, който не може да бъде убит от хората, от закона или от Холивуд, очевидно се връща. Отново. Deadline съобщава, че MGM ще продуцира нова част от поредицата, като се надява да даде нов живот на франчайза. Нормален подход, когато днес по кината най-касовите филми са именно продължения или част от поредици. Все пак ситуацията около новия RoboCop изглежда много интересна. Сценаристите на оригиналния филм от 1987, режисиран от Пол Верховен, Ед Неумайер и Майкъл Майнър, влизат в ролята на продуценти на продължението. Джъстин Роудс, сценарист на новия "Терминатор", който се снима в момента от Тим Милър с продуцент Джеймс Камерън, ще пренапише сценария на Неумайер и Майнър, който те изготвят за продължението на първия филм с Питър Уелър в главната роля. Режисьор ще бъде Нийл Бломкамп ("Сектор 9", "Елизиум" и "Чапи").

Ако тук вече се чудите "нямаше ли повече от едно продължение на този филм", напълно сте прави. Истината обаче е, че продължението от 1990 година е изготвено по друг сценарий, дело на Франк Милър, и е режисирано от Ървин Кършнър ("Империята отвръща на удара"). Самият Верховен отказва да участва в проекта, защото не вижда смисъл в продължение. Първият филм се превръща в неочакван хит и заработва на 50 млн. долара, получава три номинации за "Оскар", като дори грабва статуетката за монтаж на звукови ефекти. Филмът е толкова успешен, защото успява по умел начин да преплете фантастичните елементи на бъдещ Детройт със силна сатира на тогавашните Щати.

През 2014 година по кината излезе нова версия на RoboCop от бразилския режисьор Жозе Падия, Джоел Кинаман (House of Cards, Altered Carbon) като Алекс Мърфи и Майкъл К. Уилямс (The Wire, Inherent Vice) като Джак Люи. Филмът получи по-скоро негативни ревюта, но успя да заработи над 240 млн. долара и се представи много силно в Китай. На новата версия обаче ѝ липсваше всичко, което направи оригинала толкова успешен - сцените на гротескно насилие, което подкрепя изкривения образ на САЩ. Нещо, което Верховен успява да усети, но и да предаде отлично във филма.

Защо обаче това "истинско" продължение се появява чак днес? Освен нежеланието на Верховен да го направи, 1988 година е белязана от стачката на сценаристите, което допълнително утежнява проекта. По-късно в процеса се включва Франк Милър, който пише нов сценарий и това се превръща в продължението, което излиза през 1990 година. Ед Неумайер пък се захваща с работа по екранизацията на "Звездни рейнджъри", която прави Верховен.

През 2016 година обаче Неумайер получава обаждане от президента на MGM. "Точно когато Тръмп щеше да спечели изборите, той ме попита: "Вие не предвидихте ли, че звезда от реалити шоу ще стане президент на САЩ?". Да, бяхме го направили. И така Майк и аз написахме нова версия на сценария, дадохме и едно интервю, което вярвам, че само Нийл Бломкамп беше прочел. Това даде началото на новия проект", завършва Неумайер. Сюжетът? Анархията е завладяла Детройт и съдбата на хората в него зависи от RoboCop. Да, към момента липсват сериозни детайли.

Самият Бломкапм е огромен фен на първия филм, като споделя пред Deadline, че е имал огромно влияние върху него. "Обожавам го. Това е класика с истински смисъл под повърхността. Надявам се, че ще постигнем същото с продължението. Това е моята цел. Това, което ме плени, когато бях дете, вече е на съвсем друг етап. На първо място беше консуматорството, материализмът, Америка на стероиди. Днес, когато го гледам, усещам много по-силна друга тема - тази за идентичността и по-точно - търсенето на идентичността. Това, което ме привлича към проекта, е изгубената идентичност, паднала жертва от ръцете на хора, които печелят от това. Вълнувам се, че ще имам възможност отново да работя с Джъстин Роудс. Той добави някои елементи към сценария, които са страхотни. Това е филм, който ще гледам с удоволствие", обобщава Бломкамп.

По всичко личи, че това е проект, който поне до известна степен, не е продиктуван от желанието за бърза печалба - нещо, което се усещаше от филма от 2014 година. Дали това е така, ще разберем чак когато имаме възможност да видим готовия продукт. Към момента не е ясно точно кога ще се случи това.

Тагове: