HMD Global, "домът на телефоните на Nokia", е събрала 100 милиона долара в кръг от финансиране, ръководен от швейцарската фирма VC Ginko Ventures, с участието на DMJ Asia Investment Opportunity и Wonderful Stars, дъщерно дружество на производителя на телефони FIH Mobile.

За съжаление самата Nokia вече не прави телефони - през 2016 г. финландската фирма помогна за създаването на нов самостоятелен бизнес модел, наречен HMD Global, който ще разработи смартфони с марка Nokia и обикновени мобилни телефони, с филиала на Foxconn FIH Mobile, отговарящ за производството. През декември HMD Global приключи първата си пълна година от 10-годишната си лицензионна сделка с шест смартфона и пет мобилни телефона на пазара, съобщавайки, че е изпратила в търговската мрежа над 70 милиона Nokia телефона. Тя пусна още пет нови телефона на Mobile World Congress (MWC) през февруари.

С още 100 милиона долара в банката HMD Global заяви, че вече е постигнала желания статут на "еднорог" (което означава, че оценката ѝ надхвърля 1 милиард долара). Също така тя е в състояние да направи "стратегически инвестиции", за да разшири бизнеса си и да "разшири агресивно" своите смартфони на Nokia през 2018 г. и след това, според изявление на компанията.

HMD Global отчита приходи от 1.8 милиард евро за цялата финансова година 2017, въпреки че има обща оперативна загуба от около 65 милиона евро (77 милиона долара). По данни на Counterpoint Research смартфоните на Nokia са задминали по продажби HTC, Sony, Google, OnePlus, Lenovo и много други марки през Q4 2017.

Тагове: