MediaTek отдавна разчита на краля на чиповете Arm за нуждите си от процесори и графични процесори, но изглежда, че тайванският производител скоро може да се обърне към графичен гигант за бъдещите си мобилни процесори.

Сайтът Digitimes съобщава, че MediaTek може да използва графичен процесор NVIDIA GeForce в следващото си поколение флагмански процесор за смартфони, като се позовава на "източници от индустрията". Смята се, че този процесор може да дебютира още през 2024 г.

Източниците на изданието също така твърдят, че MediaTek и NVIDIA ще работят заедно за разработване на "продукти" за платформата Windows on Arm за лаптопи. Това предполага, че най-накрая може да видим алтернатива на чипсетите Qualcomm Snapdragon в областта на Windows on Arm. Всъщност източниците твърдят, че тези нови компютърни продукти ще спомогнат за засилване на присъствието на MediaTek в сегментите на средния и премиум класа.

Графичните процесори GeForce на NVIDIA се открояват като лидери в класа в областта на персоналните компютри, предоставяйки зверска графична производителност, големи възможности за машинно обучение и др. Така че е логично един бъдещ чипсет на MediaTek, задвижван от графичен процесор GeForce, да постигне резултати и в това отношение. Всъщност няма да се изненадаме, ако този бъдещ чипсет получи основни функции на NVIDIA като DLSS (увеличаване на резолюцията на базата на изкуствен интелект), хардуерно базирано трасиране на лъчи и поддръжка на ефекти с изкуствен интелект като виртуални фонове и премахване на шума.

NVIDIA също така демонстрира дългогодишен ангажимент към чести системни актуализации и кръпки на драйвери със серията стрийминг кутии Shield TV. Така че теоретично е възможно да видим същите екстри от бъдещ процесор за смартфон, задвижван от GeForce.

По този начин Samsung Exynos 2200 показва, че съвместната работа с производител на графични процесори за персонални компютри не е еднозначен успех. Собствените ни тестове показаха, че макар задвижваният от AMD Exynos 2200 да осигурява по-добра производителност при трасиране на лъчи от Snapdragon 8 Gen 2, той изостава от Snapdragon 8 Gen 1 в класическите бенчмаркове за графични процесори. Чипсетът също така показа слаба устойчива производителност при стрес тестовете на GPU. Така че се надяваме MediaTek да си вземе поука от Samsung, ако наистина се съюзи с NVIDIA.

Въпреки това флагмански процесор на MediaTek с графичен процесор NVIDIA GeForce звучи като вълнуваща перспектива и потенциално може да пребори Qualcomm. Но производителят на Snapdragon работи и върху свое собствено тайно оръжие под формата на персонализирани процесори Oryon. Така че изглежда, че 2024 г. може да се окаже забележителна година за чиповете за смартфони.

Снимка: Unsplash

Виж още: Шефът на Nvidia намали възнаграждението си с 2.5 милиона долара заради слаби продажби

 

Тагове: