Apple спира разработката на Apple Glasses с добавена реалност, които планираше да представи след своя шлем за смесена реалност, съобщава Bloomberg. Работата по продукта е отложена поради технически затруднения.

Слуховете предполагаха, че Apple иска да разработи чифт леки очила с добавена реалност, които биха били подобни на смарт очилата Google Glass. Очилата биха предоставили цифрова информация, насложена върху реалния свят, вместо да предлагат завладяващи виртуални изживявания като шлем за AR/VR, но гигантът не е успял да разработи необходимия хардуер, за да произведе леко носимо устройство, което има мощността на iPhone и достатъчно живот на батерията, за да го управлява.

Първоначално Apple искаше да пусне Apple Glasses‌ през 2023 г., преди да премести проекта за 2025 г., но сега устройството се отлага  „за неопределено време“. Apple също ограничи разработката, така че ‌Apple Glasses‌ няма да стартират в обозримо бъдеще. Въпреки това Bloomberg казва, че Apple смята AR очилата за продукт, който един ден може да замени ‌iPhone‌.

Според източници някои служители на Apple не вярват, че Apple някога ще достави своите AR очила. По-голямата част от AR/VR групата на Apple работи върху шлема за смесена реалност, който Apple планира да произведе, но все още има някои, които проучват технология за бъдещи AR очила.

Вместо да разработва очила за добавена реалност, Apple сега се фокусира върху създаването на по-достъпен шлем за смесена реалност, който ще се хареса на по-широк кръг потребители. Първата версия на AR/VR устройство, която трябва да бъде пусната тази година, ще струват около 3000 долара, така че компанията може би ще иска да предостави подобни възможности на по-ниска цена в бъдеще.

Снимка: Unsplash

Виж още: Apple обяви нови MacBook Pro и Mac Mini с процесори M2, M2 Pro и M2 Max