По всичко личи, че Апокалипсисът може да бъде спрян само за няколко години, когато пожънеш сериозен успех. Или поне на това ни учи „Огненият пръстен“ (Pacific Rim) и неговото продължение – Uprising, което вече има пълен официален трейлър. Той надхвърля две минути и сякаш иска да ни убеди, че ще видим всичко, което ни хареса в първия, но многократно умножено. Ето го!

Да, в него отново има огромни роботи (Йегери), нови чудовища (Кайджу) и почти изцяло (без няколко познайници от предишната част) нови герои, сред които е и персонажът на Джон Бойега („Силата се пробужда“). За продължението се завръщат Ринко Кикучи (Мако) и Чарли Дей (д-р Нютън Гейзлър), но със сигурност ще ни липсват режисьорът с уникален стил Гийермо дел Торо (тук е продуцент), Идрис Елба, Чарли Хънам и сценаристът Травис Бийчъм.

Десет години след събитията в първия филм човечеството продължава битката със зверовете, наречени Кайджу. Нещата обаче са по-различни. Както беше загатнато и в първия филм, чудовищата еволюират и стават все по-силни. Нашите огромни машини не трябва да изостават.

Джон Бойега влиза в ролята на Джейк Пентекост, син на Стакър Пентекост (Идрис Елба), който в първия филм изнесе една от най-добрите речи за края на света след „Денят на независимостта“. Крушата обаче е паднала малко по-далеч от дървото, защото Джейк е зарязал обучението си за пилот на Йегер и се е отдал на далеч по-обикновени и тривиални дейности - леко залитане към криминалния свят. Когато обаче светът има нужда от качествени пилоти, Джейк заедно с Нейт Ламбърт (Скот Истууд) ще се погрижат човечеството отново да спре Апокалипсиса.

И докато пилотите са важни, в подобен филм на преден план често излизат огромните роботи. А в първия трейлър има много от тях, включително и Gipsy Avenger, който изглежда наследник на Gipsy Danger, емблематичния Йегер от оригинала.

Филмът атакува кината на 23 март, а този път на режисьорския стол е Стивън Денайт (епизоди на Smallville и Daredevil).

Дали продължението ще повтори успеха на първата част? Ако мога да съдя по трейлъра, по-скоро оставам скептичен. Истината е, че Pacific Rim е далеч от най-смислените филми със сложен сюжет и многопластови герои, но Дел Торо успя да постигне нещо много важно – да създаде продукт, който може да забавлява, без да има излишни претенции, без да иска да е повече от това, което е (огромни роботи се бият с огромни чудовища). Филм, в който се усети любовта на режисьора, желанието, с което беше направен, и страхотният стил, който има Дел Торо. Днес подобен тип заглавия са все по-голяма рядкост.
Pacific Rim успя да постигне 71% в сайта за кинокритика Rotten Tomatoes, да спечели 411 млн. долара в световен мащаб и да оформи сериозен кръг от фенове.

“Гийермо постави началото и сътвори визуално пиршество“, коментира Денайт, цитиран от Wired. „Искахме да сме сигурни, че ще уважим това, което той е създал.“ Бойега, който е сред продуцентите на продължението, стига дори по-далеч, наричайки първия филм „свещена земя“, когато говорим за научна фантастика. Обещанието му е, че продължението ще бъде точно това, което феновете искат.

Обещанията са наистина сериозни, но единствено финалният продукт ще може да ги защити. Наистина Pacific Rim е далеч от важните филми в историята на киното, но винаги когато го гледам, си припомням защо това изкуство е толкова важно – емоциите, любовта и силата да забавляваш.

Тагове: