Biel Glasses и Panasonic разкриват за първи път смарт очилата, които двете компании разработват съвместно от 2021 г. за подпомагане на хора с увредено зрение. Съвместно разработваният продукт интегрира леките 5.2K HDR VR очила на Panasonic с технологията на Biel Glasses за слабо зрение. Той решава проблемите с мобилността, причинени от слабо зрение, които са най-сериозни при загуба на периферно зрение (известно като тунелно зрение, ефект от заболявания като глаукома и ретинит пигментоза, наред с други причини), позволявайки на потребителите да разпознават препятствия и други опасности, за да могат да се движат безопасно и независимо.

 

Основни характеристики на продукта

 

1. Подпомагане на автономното движение

Изкуствен интелект и роботика се използват за анализиране в реално време на обстановката, заснемана от камери и сензори, и откриване на опасности за придвижването, като препятствия, стъпала, дупки и т.н. След това се използва смесена реалност за уведомяване на потребителя по начин, който той може да възприеме – чрез графични индикации, адаптирани към слабото зрение на потребителя.

 

2. Подпомагане на зрението според зрителните характеристики

Оптометристите настройват функциите на смарт очилата според специфичното състояние и нужди на всеки пациент. Зрението се подпомага чрез оптимална обработка на образа (увеличаване, адаптиране към осветлението, подобряване на контраста и др.).

 

3. Намалено натоварване при носене

Чрез използването на μOLED дисплеи и тънки лещи за възпроизвеждане на образа в смарт очилата ние постигнахме компактен размер, ниско тегло и минимална консумация на енергия. Това улеснява самостоятелното придвижване и намалява натоварването от носенето на очилата.  

 

Biel Glasses и Panasonic ще демонстрират смарт очилата за подпомагане на слабото зрение на своите щандове на изложението CES 2023, което се провежда в Лас Вегас, Невада, САЩ, от 5 до 8 януари 2023 г.

 

Вижте още: Panasonic ще произвeждат батериите на Tesla

Тагове: