Panasonic представи два нови сменяеми обектива, базирани на системата L-Mount и предназначени за серията пълноформатни (Full-Frame) цифрови безогледални фотоапарати със сменяема оптика LUMIX S.

Стремежът на Panasonic е да разработи най-малко 11 обектива до март 2021 г. с акцент върху моделите LUMIX S PRO и да продължи да разширява продуктовата гама на обективите си от серията S. Понастоящем повече от 46 сменяеми L-Mount обектива се предлагат или ще се предлагат от Panasonic, Leica Camera AG и Sigma.

LUMIX S PRO 70-200mm F2.8 O.I.S. (S-E70200)

LUMIX S PRO 70-200mm F2.8 O.I.S. (S-E70200) е варио телеобектив с широка бленда, който се отличава с високо качество на образа в целия диапазон на вариото. Той е проектиран и предназначен за професионална употреба на открито.

Състояща се от 22 елемента в 17 групи, оптичната схема на обектива съдържа оптимално конфигурирани 2 UED (Ultra Extra-low Dispersion) лещи и 3 ED (Extra-low Dispersion) лещи, които ефективно потискат надлъжната хроматична аберация и хроматичната аберация на увеличението. Астигматизмът се коригира с асферични лещи, за да се осигури висока разделителна способност. Използването на двойна система за фокусиране спомага за потискане на колебанията на аберацията дори при снимане от близки разстояния, резултатът от което е високо качество на образа от центъра до периферията в целия диапазон на вариото въпреки широката бленда.

Фокусното разстояние на обектива е от 70mm до 200mm и може да се увеличи посредством телепреобразувател до максимум 280mm (1.4x, с DMW-STC14) или 400mm (2x, с DMW-STC20) за супер телескопични снимки с високоскоростен и високопрецизен автофокус при максимална скорост на управление от сензора 480 кадъра в секунда. Оптичният стабилизатор на образа (O.I.S.) в обектива работи съвместно със стабилизатора на образа в тялото на фотоапарата (Body I.S.), като 5-осевият двоен стабилизатор на образа (5-Axis Dual I.S. 2) прави възможно снимането със скорост на затвора, по-ниска със 7 стопа. Използването на специален съединителен механизъм позволява незабавно превключване между автофокус и ръчен фокус за прецизно ръчно фокусиране.

Широката постоянна F2.8 бленда дава възможност за плавна градация на разфокусирането, от най-рязко фокусираната част към съседните зони на изображението, за да се постигне красив боке ефект и богата перспектива. Обективът LUMIX S PRO 70-200mm F2.8 O.I.S. също така има много изразително превъзходство и по отношение на видеозаписа. Той е оборудван с механизъм за потискане на т.нар. фокусно дишане, което е характерен проблем при сменяемите обективи, предназначени за статични снимки.

Здравата конструкция, устойчива на прах/водни пръски, осигурява висока мобилност и възможност за употреба на обектива в тежки условия и при ниски температури – дори при минус 10 градуса. Диаметърът на резбата за филтри е 82mm, а диафрагмата е с 11 ламела, формиращи кръгъл отвор.

LUMIX S PRO 16-35mm F4 (S-R1635)

LUMIX S PRO 16-35mm F4 (S-R1635) е многофункционален широкоъгълен варио обектив, осигуряващ висока разделителна способност въпреки компактните си размери и ниското си тегло. Той се отличава с отлично качество на образа както при правене на снимки, така и при запис на видео.

Състояща се от 12 елемента в 9 групи, оптичната схема на обектива съдържа оптимално конфигурирани 3 асферични лещи, ED (Extra-low Dispersion) леща и UHR (Ultra-High Refractive Index) леща, с които постига много добра MTF (честотно-контрастна) характеристика въпреки компактните си размери и ниското тегло. Обективът се отличава с изключително висока разделителна способност чак до ъглите дори при отворена бленда, като същевременно потиска нежеланите смущения, като винетиране на образа или раздвояване на обектите при боке ефект.

Системата за автофокус се задвижва от мощен и същевременно компактен линеен мотор с двоен магнит и се управлява от сензора с максимална скорост 480 кадъра в секунда. Така се постига високоскоростен и високопрецизен автофокус, който гарантира на фотографите, че никога няма да пропуснат важните моменти. Използването на специален съединителен механизъм позволява незабавно превключване между автофокус и ръчен фокус за прецизно ръчно фокусиране. Обективът LUMIX S PRO 16-35mm F4 също така има и много изразително превъзходство по отношение на видеозаписа. Той е оборудван с механизъм за потискане на т.нар. фокусно дишане, което е характерен проблем при сменяемите обективи, предназначени за статични снимки.

Здравата конструкция, устойчива на прах/водни пръски, осигурява висока мобилност и възможност за употреба на обектива в тежки условия и при ниски температури – дори при минус 10 градуса. Диаметърът на резбата за филтри е 77mm, а диафрагмата е с 9 ламела, формиращи кръгъл отвор.

Вижте още: Panasonic подкрепя нов фотографски проект за предстоящите Олимпийски игри в Токио