Вчера е починал Пол Алън, един от основателите на Microsoft. Той си отиде на 65-годишна възраст след боледуване от форма на рак. Пол Алън бе сред най-богатите хора в света, на 44-то място в класацията на "Форбс" за милиардери от 2018 г.

Директорът на компанията на Пол Алън (Vulcan Inc.) - Бил Хилф - изрази своята скръб в изявление, публикувано на блога на компанията. "Пол притежаваше изключителен интелект и желанието да разреши някои от най-трудните проблеми на света с дълбокото убеждение, че творческото мислене и новите подходи могат да имат силно и трайно влияние" - казва Хилф.

Бил Гейтс, другият съосновател на Microsoft, също изрази своята съпричастност: "Съкрушен съм от смъртта на един от най-старите ми и добри приятели. От ранните ни дни заедно в училище Лейксайд, през партньорството ни в създаването на Microsoft до общите ни филантропски проекти през годините, Пол беше истински партньор и добър приятел. Персоналният компютър нямаше да съществува без него" - каза той, а настоящият директор на Microsoft, Сатя Надела, изтъкна: "Той създаде вълшебни продукти, изживявания и институции, с които промени света".

Разбира се, директорите на други технологични компании като Google, Apple и Amazon също изразиха своята печал. "Много съм натъжен от вестта за смъртта на Пол Алън. Неговата страст към изобретенията и напредъка вдъхновиха толкова много хора" - написа Джеф Безос. Сундар Пичай, директорът на Google, добави: "Изгубихме един велик технологичен пионер". Тим Кук, директорът на Apple, изпрати "дълбоки съболезнования към приятелите на Пол, семейство Алън и всички от Microsoft".

В траура се включиха още отборът по американски футбол Seattle Seahawks, баскетболният отбор Portland Trailblazers и гръндж групата Pearl Jam. Приживе Пол Алън бе голям почитател както на спорта, така и на рок музиката и дори е излизал на сцена с легенди като Мик Джагър и Боно.

От редакцията на HiComm изказваме дълбоки съболезнования към семейството на Пол Алън и се надяваме технологичната индустрия да открие негов духовен наследник.

Тагове: