Коледните празници са неизменно свързани с това да сме по-близо едни до други със семейството и приятелите си. Когато пред това да сме заедно има препятствия, то технологиите като неизменна част от съвременния начин на живот и общуване отново помогнаха за доброто настроение. През отминалите вече празници данните за използването на мрежата на А1 говорят красноречиво за това.

Според данните на компанията българите са генерирали около 2 700 000 GB трафик по време на празниците. Най-голям интернет трафик е отбелязан на 1 януари – близо 800 000 GB, което е с 48% повече спрямо 1 януари 2021 година. В сравнение с предходната година потребителите са използвали двойно повече мобилни услуги, като най-голямо увеличение на трафика е регистрирано на Коледа (50%), следвано от 48% на Бъдни вечер и 47% на 31 декември.

Българите са прекарали и значително повече време в телефонни разговори по време на празниците, като изговорените минути надвишават 150 милиона само през 4-те дни. Традиционно най-много проведени разговори има на 1 януари – над 50 млн. минути, а по Коледа потребителите са прекарали 45 млн. минути в разговори.

Продължава увеличението на трафика през 5G мрежите

Телекомът отчита и значителен ръст при генерирания интернет трафик през 4G, достигайки увеличение от 58–61% през четирите празнични дни. А1 продължава да отчита и непрестанно увеличение на потреблението през своята мрежа от ново поколение – 5G ULTRA. Компанията продължава и да инвестира средства в развитието на мрежата от пето поколение, за да гарантира максимална свързаност на своите потребители. Само за изминалата година телекомът инвестира 130.7 млн. лева в мрежата си, а през настоящата 2022 година А1 планира да вложи още 109 млн. лева, от които 40.9 млн. лева са предвидени за разширяване на покритието на мрежата.

Най-активните потребители

Пътуването по празниците породи и значително увеличение на интернет трафика в българските курорти, като такова бе отбелязано и в по-големите градове в страната. Телекомът сравни трафика от 1 януари с друг натоварен ден – 18 декември – началото на ски сезона в страната. Най-голямо увеличение компанията отчита в Пампорово, където е регистриран 206% ръст на интернет трафика и 144% ръст на изговорените минути на 1 януари, следван от Банско със 174% ръст на трафика и 86% ръст на разговорите и Боровец със 101% ръст на трафика и 85% на разговорите.

Във Варна се наблюдава ръст от 25%, а в Софийска област пък е отчетено 22% увеличение на трафика. В другите по-големи градове в страната увеличението е значително по-малко в сравнение с това в курортите, а единствено в столицата е отбелязан спад на интернет трафика, но не и на разговорите.

Снимки: A1