Някои китайски крипто копачи правят всичко възможно, за да се освободят от своите силно използвани графични процесори за копаене сега, когато не им е останало нищо за въпросното копаене. Те полагат интересни усилия, за да продадат инвентара си, като например да ги пребоядисат и да подвеждат купувачите, като ги продават като нови в някои сайтове за търговия на дребно.

След последните развития в света на крипто копаенето, необходимостта от складове, пълни с видеокарти, намаля драстично почти за една нощ.

Разследване на Youtube потребителите Искандер Соуса и Пауло Гомес твърди, че някои търговци на дребно в Китай продават графични процесори, които изглеждат нови, но са били коригирани, за да скрият факта, че те са били използвани за крипто копаене.

Бразилското дуо сподели някои сигнални признака, които разкриват дали графичният процесор е бил използван, или променен по някакъв начин. Най-лесният метод винаги е бил да се търси жълт оттенък върху паметта на графичния процесор, който се причинява от един от двата начина; продължителна употреба или са били запоени на по-нови платки.

Видеото показва паметта на GPU за копаене на различни етапи на използване и можете да видите, че паметта е черна на чисто новите карти. Колкото повече се използват, толкова по-жълта става. За да скрият това, продавачите пребоядисват чиповете памет на графичните процесори, така че да изглеждат нови на пръв поглед. В тази част от видеото можете да видите как боята се отлепва от чипа.

Има по-очевидни начини да разберете дали картата е била подправена – липсващи или обезцветени гаранционни стикери, както и липсващи или разхлабени винтове. Този проблем също не е запазен само за китайските търговци на дребно; TecLab посочи преди година, че пребоядисаните графични процесори са достигнали някои бразилски търговци на дребно на технологии.

Повторното запояване на памет върху нова платка е обичайна индустриална практика за ремонт и обновяване на графични карти. Все пак в този случай продуктът често би бил посочен като „ремонтиран“ или „обновен“ в продажба на дребно, а не като „нов“.

Така че ако сте на пазара за нов графичен процесор, придържайте се към доставчици от първа страна с утвърдени политики за връщане.

Снимка: Unsplash

Виж още: Новият стандарт за безжично зареждане Qi2 идва в края на 2023 г.