Microsoft предложи разяснение относно забраната за продажба на приложения с отворен код. Компанията потвърди, че не забранява търговски приложения с отворен код от Microsoft Store.

Технологичният гигант предизвика доста спорове миналия месец, когато актуализира своите условия за използване за Microsoft Store. Новите правила, които все още могат да влязат в сила на 16 юли, изглежда спират продажбата и разпространението на търговски приложения с отворен код. Раздел 10.8.7 в ревизираната политика гласи:

"Не се опитвайте да печелите от софтуер с отворен код или друг софтуер, който иначе е общодостъпен безплатно, нито да имате нерационално висока цена в сравнение с характеристиките и функционалността, предоставени от вашия продукт."

В резултат на това имаше много оплаквания от разработчици, които са изложили свои приложения с отворен код в Microsoft App Store. Въпреки това, както подсказва името, безплатният софтуер с отворен код, обикновено наричан FOSS, невинаги е безплатен за изтегляне и използване.

Linux и OSS рутинно се приемат за напълно безплатни. Въпреки това има много търговски проекти, които носят много допълнителна стойност. Въпреки че се основава на FOSS, няма ограничения за разработчика да таксува за приложение с отворен код.

Това може да няма пряка връзка, но Microsoft също се опитва да държи приложенията, които използват WebKit на Apple, далеч от своя магазин. WebKit е енджин за изобразяване с отворен код.

Вслушвайки се в общността на разработчиците, гигантът получи обратна връзка, че решението може да се възприеме по различен начин от очакваното. В резултат Microsoft е решил да отложи прилагането на политиката и трябва да изясни намерението си зад преработения проект. Това означава, че Microsoft няма да забранява търговски OSS приложения от Microsoft Store. Компанията обаче все още не е премахнала обезпокоителната клауза в политиката си за ползване на платформата.

Снимка: Unsplash

Виж още: Може би ще редактираме снимки директно в Microsoft Edge