Историята познава много примери, в които добри идеи се провалят напълно, защото нямат ясно определени правила и организация. За да избегнат подобен развой на събитията, компании от ранга на Meta, Microsoft и Epic Games са сформирали организация за стандарти, наречена Metaverse Standards Forum (MSF). Основната функция на тази организация е да създава отворени стандарти за всички неща, метавселени, включително виртуална реалност, разширена реалност и 3D технология. Съюзът включва над 30 компании, като освен вече споменатите виждаме и имената на Nvidia, Unity, Qualcomm, Sony и дори самата организация за уеб стандарти Worldwide Web Consortium (W3). 
„Форумът ще проучи къде липсата на оперативна съвместимост възпрепятства разгръщането на метавселената и как може да се координира и ускори работата на организациите за разработване на стандарти (SDO), които дефинират и развиват необходимите стандарти. Отворен за всяка организация безплатно, форумът ще се съсредоточи върху прагматични, базирани на действие проекти като прототипи на внедряване, хакатони, plugfests и инструменти с отворен код за ускоряване на тестването и приемането на стандарти за метавселени, като същевременно разработва последователна терминология и внедряване насоки“, се посочва в прессъобщението.

Изглежда, че този път големите технологични гиганти са решили да действат заедно с цел постигане на оперативна съвместимост. Това не означава, че метавселената ще бъде Интернет 2.0, но може да позволи на потребителите да използват определени профили или данни в платформи за метавселена. 
Наред с всички потенциални въпроси виждаме, че от сдружението липсват потенциални и настоящи AR/VR „играчи“ като например Apple, Roblox Corporation, както и Niantic - производителя на популярната AR игра Pokemon Go. Но все пак това е само началото - MSF планира да започне дейност чак следващия месец.

Снимки: Unsplash

Виж още: Марк Зукърбърг носи Balenciaga в своята метавселена