Калифорния даде още няколко разрешения за тестове на технологии за автономно шофиране по своите пътища, а едно от тях е за Qualcomm. Производителят на чипове е получил разрешение да тества един автомобил с трима шофьори.

Qualcomm не прави свои собствени самоуправляващи се коли, но тестовите автомобили ще работят с чипсетът 9150 C-V2X, който беше представен преди няколко месеца. Той дава на автомобилите възможност да виждат в 360 градуса, както и способността да общуват помежду си и с пътната инфраструктура като светофари например.

Автомобилните производители в крайна сметка може да го използват, за да задвижват системи за безопасност в техните автономни автомобили.

Накул Дугал, вицепрезидент на компанията за управление на автомобилните продукти, заяви пред CNBC, че Qualcomm очаква да бъде "ключов играч в автономното пространство.”

Производителят на чипове вече започна провеждането на полеви изпитания на чипсетът в превозните средства на Ford в окръг Сан Диего и най-вероятно ще има още опити в други части на Калифорния. Qualcomm също така планира да изпрати тестови автомобили в Мичиган, Китай, Германия, Италия и Япония, за да могат да се съберат данни за ефективността на чипсета от различни места и условия.