Подготовката за президентските избори в Русия вече стартира и една от предприетите мерки е доста интригуваща. Твърди се, че от Кремъл са издали разпоредба служителите да изхвърлят телефоните си, ако те са произведени от Apple. Според доклад на Ройтерс решението е взето "поради опасения, че устройствата са уязвими за западните разузнавателни служби".  
Новината беше съобщена от вестник "Комерсант". Политиката се отнася за всички служители в страната, които "участват в подготовката на президентските избори в Русия през 2024 г." 

На среща за "служители, ангажирани с вътрешната политика", ръководителят на президентската администрация на Русия Сергей Кириенко даде на служителите срок до 1 април да се откажат от своите iPhone-и. 
"Всичко свърши за iPhone: или го изхвърляте, или го давате на децата", съобщава един от служителите по време на срещата. "Всеки ще трябва да го направи през март." 
В понеделник говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви: "Смартфоните не трябва да се използват за служебни цели. Всеки смартфон има доста прозрачен механизъм, без значение каква операционна система има - Android или iOS. Естествено, те не се използват за служебни цели".
Това означава, че за служебни цели явно ще трябва да се използват телефони с друга операционна система. Според "Комерсант" от Кремъл са в състояние да предоставят устройства, които отговарят на изискванията.  
Решението едва ли ще обезпокои Apple: нахлуването на Русия на територията на Украйна предизвика острата реакция на компанията и те преустановиха продажбите на устройствата си на територията на руската държава. Съответно вече повече от година руските граждани трябва да търсят други източници, ако искат да се сдобият с продукт на Apple. Явно усилията им са били напразни.  

Снимки: Unsplash

Виж още: Microsoft предупреди за множество хакерски атаки от страна на Русия