Изморените руски таксиметрови шофьори скоро ще трябва да правят задължителни почивки. Причината е, че най-голямата такси компания в страната Yandex Taxi ще инсталира софтуер за лицево разпознаване в техните коли, чиято цел е да разпознава уморени водачи. Устройствата ще бъдат монтирани на предното стъкло и техният софтуер следи за  признаци на умора като често мигане, прозяване и отпусната стойка. Като цяло софтуерът може да идентифицира 68 такива знака.

Ходът на Yandex е в отговор на искането на руските регулатори таксиметровите компании да вземат повече мерки за предотвратяване на инциденти. През миналата година в Москва е имало 764 катастрофи, довели до 23 фатални случая. Мнозина обвиняват за повишения брой инциденти зачестилата употреба на споделено пътуване, което води до повече коли на пътя. 

През 2018 г. Yandex сля операциите си с Uber, но засега не е възприела подхода на американската компания за борба с уморените шофьори. При него след 12 часа шофиране водачът трябва да почива 6 часа. При Lyft ограничението е 14 часа.

Yandex вече тества технологията за лицево разпознаване в пилотен проект със 100 свои коли и планира скоро да я монтира в останалите няколко хиляди.

Някои автопроизводители вече включват такива функции в колите си, като новото Subaru Forrester следи за знаци на умора, а камера в Cadillac CT6 наблюдава позицията на главата на шофьора.   

Вижте още: Младеж съди Apple за 1 млрд. долара заради арест след погрешно лицево разпознаване

Тагове: