Докато Samsung е лидер в производството на смартфони с устройства като Galaxy S23 Ultra, съдбата на гиганта в производството на чипове е различна. Основният съперник на компанията, TSMC, доминира в сегмента, въпреки че Samsung прави всичко възможно да постигне равнопоставеност, като дори се доближава до нея в някои случаи. Така че за компания като Samsung би било голяма победа да има на борда си някои от най-добрите таланти в бранша, за да изпълни амбициите си в бизнеса с полупроводници. Производителят е направил точно това, като е наел бившия инженер на TSMC и ветеран в индустрията Лин Джун-Ченг.

Samsung не е направила изявление относно привличането на новия талант, но новината се появи в местни южнокорейски издания според The Korea Herald. В тези доклади се твърди, че Лин е бил нает като старши вицепрезидент на екипа за усъвършенствано опаковане, част от отдела за решения за устройства. Предполага се, че в новата си роля Лин Джун-Ченг ще отговаря за укрепването на технологиите за опаковане на чипове на Samsung, които са ключов фактор за бързото развитие и усъвършенстване на чипсетите.

Лин има дългогодишен опит в работата за TSMC, по-конкретно от 1999 г. до 2017 г., и е участвал активно в разработването на технологията за 3D опаковане за тайванския производител на чипове, която представлява производствен метод, при който интегрираните схеми се подреждат една върху друга в рамките на чипа. След като напуска през 2017 г., инженерът работи като главен изпълнителен директор на Skytech, друга тайванска компания, известна с производството на основни части за полупроводници.

Преминаването на инженера в Samsung Foundry несъмнено ще подпомогне целите на южнокорейския производител да се изправи срещу TSMC в бизнеса с чипове. Както отбелязва Herald, това наемане е част от агресивния стремеж на ръководителя на подразделението за решения за устройства на Samsung Кюн Кьохюн да подсили звеното за полупроводници.

Що се отнася до дългосрочните планове на Samsung, производителят изразходва 200 млрд. долара в Тейлър, щата Тексас, за да създаде 11 завода за производство на чипове. Първият от тях ще заработи през 2024 г., като в него ще бъдат ангажирани над 2000 работници, специализирани в производството на чипове за високопроизводителни компютри, 5G и изкуствен интелект и др. Възможно е до следващата година да видим и няколко усъвършенствани чипсета Exynos, които да излязат от тази нова фабрика.

Снимка: Unsplash

Виж още: Ентусиаст прикрепи 30 000mAh батерия към своя Samsung Galaxy телефон 

 

Тагове: