Сатанинска група вдигна мерника на Netflix заради една от последните оригинални тв продукции на стрийминг гиганта. „Сатанинският храм“ (The Satanic Temple) съди компанията и Warner Bros. за 150 млн. долара за предполагаемо нарушение на авторски права, нарушение на търговска марка и вреда на бизнес репутацията (по 50 млн. долара за всяко нарушение) заради The Chilling Adventures of Sabrina. Религиозната организация твърди, че в шоуто се появява статуя, изобразяваща две деца, вперили поглед в божество, наречено Бафомет, която прилича доста на изградения от тях паметник в почит на същия този бог.

В съдебните документи, подадени в четвъртък в районния съд в Ню Йорк, от храма твърдят, че статуята, която е проектирана и пусната в експлоатация през 2013 - 2014 г., е защитена с авторски права, а версията, показана в шоуто, е модификация на този дизайн. Създателят на групата, Лусийн Грийвс, публикува снимки на двете статуи в Twitter, за да може хората да направят сравнение.

Сатанистите твърдят, че „обвиняемите са злоупотребили с Бафомет, като инсинуират, че паметникът е символ на злото“. Групата също така иска разпореждане, с което да блокира разпространението на поредицата.

Тагове: