Днес познаваме множество платформи, през които да извършваме защитено плащане. В действителност тенденцията на безконтактни разплащания продължава да покорява интереса на потребителите, ето защо не е изненада, че множество компании се ориентират към този сектор. Но присъствието на Twitter сред претендентите определено е голяма изненада. Компанията търси всевъзможни начини да се справи с огромния си дълг и изглежда Мъск сега смята, че е удачно да я превърне в конкурент на Apple Pay и PayPal.

Идеята се появи още през ноември, когато в среща с рекламодатели в Twitter Spaces беше съобщено, че скоро потребителите в социалната мрежа ще могат да прехвърлят пари помежду си. Сега има развитие по въпроса: според Financial Times компанията е кандидатствала за необходимите лицензи, за да стане платежна платформа в САЩ. Интригуващо в доклада се появява и името на Естер Крауфорд, директор на продуктовия мениджмънт на Twitter, която работи върху инфраструктурата на новата услуга. Ако името ѝ не ви говори нищо, само ще споменем, че това е служителката, която си занесе спален чувал в офиса на Twitter - кадър, който обиколи мрежата за доста кратко време.  
Мъск явно заяви, че желае Twitter да предлага финтех услуги като транзакции от тип peer-to-peer, спестовни сметки и дебитни карти като част от генерален план за стартиране на „приложение за всичко“, което включва съобщения, плащания и търговия. През 1999 г. Мъск съосновава X.com, една от първите онлайн банки, която по-късно става част от платежния гигант PayPal. 
Докато новата платежна платформа на Twitter първоначално ще работи с обикновени валути и методи на плащане, компанията планира да добави поддръжка за криптовалути в бъдеще. Платформата по същество ще се конкурира с PayPal и дори с Apple Pay, което позволява на потребителите не само да плащат в магазини, но и да прехвърлят пари между тях. 
Разбира се, не е ясно дали Twitter ще успее да покрие изискванията и ще се позиционира добре на пазар с ветерани с достатъчно опит, но явно рискът си заслужава.  

Снимки: Unsplash

Виж още: Платената версия на ChatGPT е близо. Какво означава това?