Името на Бил Гейтс все по-често се появява в различни сценарии и спекулативни теории. Въпреки че отдавна той не заема челни позиции в списъка на най-богатите хора на планетата, притежаваното от него не е никак за подценяване. В момента Гейтс е седмият най-богат човек в света с нетна стойност от 103.6 милиарда долара, но според Forbes това ще се промени, защото един от най-великите умове на съвремието ни е обещал да раздаде повечето от своите милиарди за благотворителните си начинания.  
През 2000 г. Бил Гейтс заедно с вече бившата си съпруга Мелинда Френч Гейтс основават Bill & Melinda Gates Foundation. Сред целите на фондацията са решаване на проблеми, свързани с бедност, неравенство и инфекциозни заболявания. Членовете на тогавашното семейство Гейтс са замесени заедно с Уорън Бъфет и в Giving Pledge – инициатива, датираща от 2010 г., която отправя апел най-богатите хора в света да дарят богатството си за благотворителни каузи – било то приживе или в завещанието си.

 
Миналата седмица Гейтс отговаряше на въпроси в Ask Me Anything в Reddit и един потребител му зададе въпрос дали е противоречиво да си хуманитарист, но и да „натрупваш“ земя. Въпросът се отнася до приблизително 275 000 акра земеделска земя, която Гейтс притежава в САЩ. Гейтс обаче сподели, че съвсем скоро смята да се раздели с нея. Той допълни: „Аз притежавам по-малко от 1/4000 от земеделската земя в САЩ. Инвестирах в тези ферми, за да ги направя по-продуктивни и да създам повече работни места. Не е включена някаква грандиозна схема – всъщност всички тези решения се вземат от професионален инвестиционен екип“. Планът е, след като земите бъдат продадени, парите да бъдат пренасочени директно към вече споменатата фондация. Той поясни още: „Междувременно моята инвестиционна група се опитва да инвестира в производствени активи, включително земеделска земя, въпреки че това е по-малко от 4% от общата сума“. 
Още през юли Бил Гейтс обяви, че планира да даде по-голямата част от богатството си на Bill & Melinda Gates Foundation въпреки факта, че това ще го изхвърли от списъка на най-богатите хора в света. 
Миналата година Гейтс дари общо 20 милиарда долара на фондацията и в публикация в Twitter той каза: „Имам задължение да върна ресурсите си на обществото по начини, които имат най-голямо въздействие за намаляване на страданието и подобряване на живота. И се надявам, че други в позиции с голямо богатство и привилегии също ще се засилят в този момент“.

Снимки: Unsplash

Виж още: Бил Гейтс смени телефона си с този модел