През тримесечието, в което големи технологични компании като Google, Microsoft, Meta и други съкращават хиляди служители, висшият ръководен състав се наслаждава на предимствата на това да бъдеш главен изпълнителен директор на корпорации с многомилиардни приходи. Съобщава се, че Сундар Пичай е прибрал милиони, докато е съкращавал персонала на Google.

Нови данни, публикувани от Ройтерс, разкриват, че с включените награди за акции главният изпълнителен директор на Google е спечелил почти 230 млн. долара през миналата година. Статистиката разкрива, че сумата е около 800 пъти по-голяма от средната заплата на служителите, като компенсацията вероятно е разгневила онези, които са били принудени да си намерят друга работа, тъй като Google съкрати около 12 000 свои служители, или иначе казано - 6% от общата работна сила на рекламния гигант.

Пичай обяви съкращенията на 20 януари тази година и вероятно е очаквал, че броят на служителите ще бъде намален поради забавянето на световната икономика и други фактори. Въпреки че е знаел това, Пичай е получил солидно обезщетение, когато е било напълно възможно да прибере половината от сумата, за да осигури някаква форма на финансов буфер и да задържи някои служители в компанията.

В доклада не се споменава какво е възнаграждението на главния изпълнителен директор на Google за 2023 г., но се твърди, че колегата му в от Apple Тим Кук дава пример, като тази година намали заплатата си с 40%, като същевременно намали и други разходи и забави допълнителното наемане на служители. По време на последните си тримесечни отчети Кук също така заяви, че на съкращаването на служители ще се гледа като на крайна мярка, въпреки че компанията в крайна сметка съкрати корпоративни служители в търговията на дребно.

Една от причините, поради които Пичай беше принуден да съкрати хиляди служители, се дължеше на агресивното наемане на работна сила по време на пандемията - решение, последвано от други технологични гиганти като Amazon и Microsoft, което в крайна сметка доведе до това, че и те съкратиха голям процент от работната си сила. Друга причина, поради която Google нямаше друг избор, освен да преразгледа финансите си, бяха допълнителните придобивки, които предлагаше на служителите си и произтичащите от тях нарастващи разходи.

Смятана за едно от най-добрите места за работа в света, Google предлагаше водещи в бранша придобивки и офис удобства като храна, фитнес, масаж, транспорт и други програми. Заедно с уволненията Google също така спря да издава модели MacBook на новоназначените служители, като вместо това даде на голяма част от екипите си устройства Chromebook.

Освен това бяха ограничени офис консумативите като например телбод и закупуването на нов хардуер, освен ако не е поискано от висшестоящите. Пичай не е обявил нов кръг от съкращения, но главният изпълнителен директор на Google може би ще иска да преоцени възнаграждението си за тази година, ако приемем, че то не е толкова нелепо, колкото сумата, издадена през 2022 г.

Снимка: Unsplash

Виж още: Вече можете да използвате Bard за кодиране на 20 езика