Това не е изненадващо, но все пак е доста шокиращо да се видят цифрите, изложени по следния начин: според данни, получени от немския търговец на дребно Mindfactory.de, средната цена, на която се продават графичните карти, се е удвоила от 2020 г. насам.

Върнете часовника назад до февруари 2020 г. и картите на AMD се продаваха средно за малко над 295 евро. Междувременно графичните процесори на Nvidia имаха по-висока средна продажна цена от 427 евро.

Прескочете три години напред и цифрите са стряскащи за четене, освен ако не управлявате бизнес за производство на графични карти. Средната продажна цена за AMD скочи до цели 600 евро, докато графичните процесори на Nvidia сега се продават средно за 825 евро на Mindshare.de. Да, това е почти двойно и за двете марки.

За да поставим тези числа в контекст по отношение на обменните курсове, цифрите в долари са 315 долара за AMD през февруари 2020 г., нараствайки до 640 долара тази година и 455 долара, увеличавайки се до 880 долара за Nvidia.

Това е за всички графични процесори и включва както най-новата серия Nvidia RTX 40, така и новите платки RX 7900 на AMD. За по-голяма яснота се казва, че цифрите са продажбите на Mindfactory, но са публикувани от втора ръка в Twitter без предоставени връзки към основния източник. Освен това са данни само от един търговец на дребно, но все пак показват доста ясна тенденция в индустрията.

Като се има предвид начинът, по който продажните цени на GPU са се увеличили през последните няколко години, цифрите не са голяма изненада. И все пак те все още са трудни за възприемане.

В общи линии предположението е, че AMD и Nvidia трябва да знаят какво правят. Но все още намираме за много трудно да изчислим, че средна продажна цена от близо 900 долара за графичните процесори на Nvidia – която е доминиращият играч с по-голямата част от продажбите – е устойчива за компютърни игри.

Има ли един средностатистически компютърен геймър цели 900 долара само за GPU, без да добавим разходи за CPU, RAM, SSD, дънна платка и монитор? Със сигурност е интересно да се отбележи, че ценообразуването на много видове хардуер, свързан с игрите, не следва подобен възходящ курс. Цената на процесора остава в рамките на историческите норми и можете да закупите монитор за игри с високо опресняване за 150 долара.

Снимка: Unsplash

Виж още: Защо Китай изостава по отношение на изкуствения интелект?

 

Тагове: