Считано от 5 октомври 2022 г. цените в App Store на Apple ще бъдат увеличени. Според съобщението новите цени ще засегнат потребителите в Чили, Египет, Япония, Малайзия, Пакистан, Полша, Южна Корея, Швеция, Виетнам и всички територии, които използват еврото. Въпреки че не беше казано в прав текст, този ход най-вероятно е с цел “предпазване” от съотношението на “слабите” местни валути спрямо долара. Увеличението засяга абсолютно всички приложения, но е в различно съотношение: така например цените в Южна Корея са повишени с 20-25%, в Япония са повишени с 30-35%, а в Европа - около 8-10%.  
В някои райони (например Виетнам) цените са актуализирани да включват приложимите данъци, като Данък върху добавената стойност (ДДС) и Корпоративен данък върху доходите (CIT) съответно при 5% ставка. Съобщението идва седмица след доклад на аналитична компания Apptopia, в който се отбелязва, че разработчиците са повишили цените в App Store с 40% на годишна база, цитирайки като вероятна причина мерките на Apple срещу проследяване.


Ценообразуването в App Store е доста специфично: Apple предоставя на разработчиците предварително зададени нива, на които могат да определят цената на приложението си, и всъщност точно върху тези нива се прилага увеличението. Например първо ниво ще се повиши от 0.99 евро на 1.19 евро, докато максималното ниво ще се увеличи от 999 евро на 1199 евро.  
Само преди година подобен ход беше предприет относно всички покупки през App Store в Южна Африка, Обединеното кралство и всички региони, използващи евро. Съответно това е второ повишаване на цените за европейските потребители в рамките на последните 13 месеца.  
Apple отбеляза, че след като тези промени бъдат въведени, разработчиците ще видят нови цени в секцията на приложението My Apps. 
Единствената добра новина е, че абонаментите с автоматично подновяване не са засегнати от увеличенията на цените. 

Снимки: Unsplash

Виж още: Apple взе от Xiaomi тези по-малко известни функции за своя iPhone 14

Тагове: