Скоростта на домашния широколентов интернет се очаква да достигне стойности до 50 Gbps през 2030 г. Това е последната прогноза на Световната широколентова асоциация (WBBA), която наскоро пусна бяла книга, описваща бъдещето на този вид свързаност.

Въпреки прогнозата разпространението на широколентови пакети с тези скорости ще варира значително от регион до регион. Днес светът преминава към 5-о поколение фиксирани широколентови технологии (BB5), които предлагат битови скорости от 1 Gbps и корпоративни скорости до 100 Gbps. Следващата стъпка за домашния широколентов достъп е B5.5, който обещава домашни широколентови скорости от 10 Gbps и 400-800 Gbps корпоративни скорости, а до 2030 г. много региони ще преминат към широколентов достъп BB6.

С BB6 6-ото поколение фиксирани широколентови технологии се предвиждат скорости до 50 Gbps за домашните и от 1.6-302 Gbps за корпоративните връзки. Очаква се тези мрежи да предложат на потребителите повишена надеждност и изключително ниска латентност. Освен това се очаква мрежите BB5.5 и BB6 да бъдат много по-енергийноефективни.

Някои компании от Обединеното кралство вече започнаха да предлагат 10-20 Gbps връзка на домашни потребители чрез технологията Fibre-to-the-Premises (FTTP) и се очаква услуги като тази да станат по-често срещани през следващите години.

Понастоящем е под въпрос дали домовете ще се нуждаят от до 50 Gbps домашни широколентови връзки през 2030 г. За много домове 1 Gbps връзки вече са прекомерни, но с нарастването на популярността на стрийминг на видео, игри и други технологии потребителите ще желаят по-висококачествено съдържание, което ще наложи по-висока скорост на интернет връзката. Освен това, тъй като популярността на работата от къщи продължава да расте, все повече домашни потребители ще изискват бързи скорости на качване и изтегляне, за да прехвърлят файлове и проекти между колеги.

Добрата новина за гражданите на интернет е, че идват по-бързи широколентови технологии и скоростта на иновациите не изглежда да се забавя.

Снимка: Unsplash

Виж още: Един-единствен чип успя да прехвърли целия интернет трафик за една секунда