Един чип успя да прехвърли повече от петабит в секунда според изследване на екип от учени от университети в Дания, Швеция и Япония. Това е над един милион гигабита данни в секунда по оптичен кабел или общо взето - целият трафик на интернет.

Изследователите и техният екип успешно показаха предаване на данни от 1.84 петабита по 7.9 км оптичен кабел, използвайки само един чип. Това не е толкова бързо, колкото някои други алтернативи с по-големи, по-обемисти системи, които са достигнали до 10.66 петабита, но ключът тук е мащабът: предложената система е много компактна.

Чрез разделянето на поток от данни на 37 секции, по една за всяко ядро ​​на оптичен кабел, и след това допълнително разделяне на всеки от тези потоци на 223 канала изследователите успяха да премахнат голяма част от смущенията, които забавят оптичните системи и следователно доставят пренос на данни на стойността на интернет с помощта на един чип.

„Може да се каже, че средният интернет трафик в света е около петабит в секунда. Това, което предаваме, е два пъти повече“, казва Йоргенсен в коментар за New Scientist. „Това е невероятно голямо количество данни, които изпращаме по по-малко от квадратен милиметър кабел. Това просто показва, че можем да отидем много по-далеч, отколкото сме днес по отношение на интернет връзката.“

 

Изследователите също така теоретизират, че такава система може да поддържа скорости до 100 петабита в секунда в масивни паралелни системи.

Изследователският документ разчита на група от изследвания на концепцията за решение с един чип на множество учени и документи, включително един проект в Австралия, наречен „Свръхплътно оптично предаване на данни през стандартно оптично влакно с един чип“.

По същество високоскоростното предаване на данни, което често изисква оптичен кабел и обемисто оборудване, сега се миниатюризира в по-малък пакет на чип. Вместо множество лазери в паралел, които идват със собствен набор от предизвикателства, е възможно да се свие голяма част от това оборудване до нивото на силиций. И с това дори премахва някои от трудностите при изпращане на масивни пакети данни на дълги разстояния и при високи скорости.

Голяма част от тези нови открития са микрокомбите, които са начин за генериране на постоянни и измерими честоти на светлината. Те не само са полезни за свиване на изискванията за система като тази, но също така наскоро учените отчетоха пробив, когато успяха да ги добавят към CMOS чипове.

Всъщност много повече може да се добави към един CMOS чип, за да се направи цялата тази система още по-интегрирана, казва Йоргенсен. Така че, ако това изглежда бързо и компактно сега, е само въпрос на време, преди да бъде разработена още по-интегрирана и по-бърза версия. Подредете повече от тези устройства в една паралелна система и ще получите мегачестотна лента от един сървър.

Снимка: Unsplash

Виж още: Лондон e най-добрият град в Европа за специалисти по киберсигурност