Предстоящият базов модел iPhone 14 на Apple ще започва от 799 долара, същата основна цена като миналогодишния 6.1-инчов iPhone 13, според нов слух, идващ от Източна Азия.

Според публикация от акаунта yeux1122 в корейския блог Naver Apple няма да вдигне цената на предстоящото си базово флагманско устройство, за да увеличи продажбите и да компенсира намаляващото търсене на фона на забавянето на глобалния пазар на смартфони.

Твърди се, че решението за налагане на замразяване на цените на 6.1-инчовия iPhone 14 тази година е взето „на висше изпълнително ниво“, въпреки че компанията е изправена пред увеличени производствени разходи и продължаващи вълнения във веригата за доставки.

Смята се, че източникът на слуха идва от неназована „голяма финансова институция в САЩ“ с опит в точността: твърдение, което друга медия засега не е в състояние да провери независимо.

Ако Apple пусне iPhone 14 на същата начална цена като миналогодишния iPhone 13, това ще бъде втора поредна година, в която цената на основния флагмански 6.1-инчов модел iPhone на Apple остава същата. Базовият iPhone 12 стартира през 2020 г. със същата цена от 799 долара.

Голямата разлика тази година, разбира се, е, че размерите на iPhone се променят и няма да има 5.4-инчов iPhone 14 mini. iPhone 13 mini беше най-достъпната водеща опция през 2021 г., започваща от 699 долара, но се оказа непопулярен сред клиентите, поради което Apple се фокусира върху по-големи размери на iPhone за своите водещи устройства през 2022 г.

Предстоящата линия iPhone на Apple ще включва 6.1-инчов iPhone 14, 6.1-инчов iPhone 14 Pro, 6.7-инчов iPhone 14 Max и 6.7-инчов iPhone 14 Pro Max. Трябва да се отбележи, че моделите, които не са Pro, не се очаква да имат значителни промени в дизайна, и слуховете предполагат, че те вероятно ще продължат да използват същия чип A15, който беше представен в серията iPhone 13.

Това контрастира с моделите iPhone 14 Pro, които се очаква да се захранват от по-бърз чип A16. Те също така вероятно ще премахнат прореза на дисплея, който е основна част от водещите iPhone на Apple след iPhone X от 2017 г. Вместо това се казва, че iPhone 14 Pro и iPhone 14 Pro Max имат някаква комбинация от кръгъл изрез с перфорация за предната камера, съчетана с изрез във формата на хапче за поставяне на ключови компоненти за Face ID.

Акаунтът в Naver, от който идва днешният слух, е бил източник на точна информация в миналото, включително някои подробности за iPad mini 6, преди да бъде пуснат на пазара. Същият акаунт обаче неправилно заяви, че Apple ще пусне iPad mini Pro през втората половина на 2021 г., което не се случи, така че приемаме този последен слух с леко съмнение, докато други източници не могат да го потвърдят.

Снимка: Unsplash

Виж още: Apple отложи iPadOS 16 за октомври, iOS 16 все още се чака през септември