Началото на годината е, а ние се вълнуваме от разнообразието от технологии, които се представят по време на CES 2023. Разбира се, най-голямо внимание привличат мониторите, телевизорите, смартфоните и преносимите компютри, но заедно с тях своята премиера изживяват и безброй други изобретения, които ни изненадват.  
По време на първия ден на изложението внимание получиха иновациите в едно не толкова типично направление: банята в нашите домове. Както знаете, дисплеите отдавна са се отправили към почти всеки детайл от нея, за да могат да ни осигурят вода с точната температура, необходимата влажност или осветеност.  
Името, което всяка година прави особено голям фурор, е Kohler. Миналата година те представиха идеята за Stillness Bath - вана, която е едно особено дзен изживяване, понеже предлага поддържане на специална температура за сравнително дълъг период от време, създаване на ефект мъгла, уникално светлинно изживяване и опция за персонализирани аромати. Трите нови модела пристигат тази година, а цените варират между 11 000 и 17 000 долара.

 
Kohler също така представи Anthem Digital Valves and Controls, които предоставят допълнителни функционалности на вашия душ като например задаване на персонализирана струя, предварителен режим на загряване и др.  
Сред иновациите своето място откри и луксозната Numi 2.0, което е една футуристична тоалетна на цена за 11 000 долара. Ако се запитате кое налага цената й, ние веднага ви отговаряме - тя има интеграция с Alexa, което означава, че можете въобще да не я докосвате; автоматично отваряне и затваряне; UV почистване; цветово осветление, което може да се синхронизира със Stillness Bath и може би най-важното за някои - подгряване на седалката.

Така или иначе вече споменахме тоалетната, оказва се, че и други компании са решили да вкарат науката и технологиите в нея. Withings пък представи U-Scan - миниатюризирана здравна лаборатория, която анализира отделените течности и представя домашен скрининг.

Според компанията ежедневният мониторинг ще ви снабди с „голямо разнообразие от здравна информация“. Това се случва благодарение на миниатюризирани тестови капсули, които могат да предоставят различни здравни показания, като информацията се изпраща до приложението Withings на iPhone през WiFi. Най-изненадващото е, че устройството може да разчита отделни профили чрез функцията Stream ID. U-Scan ще стартира първо в Европа, като ще може да разчита определени хормонални нива при дамите, което да им дава прогнозен анализ. По-универсалните капсули носят името Nutri Balance и те ще имат задачата да измерват специфично тегло, нива на рН, витамин С и кетони. Анализът ще дава информация за баланс на течности, ще предлага съвети за идеални нива на хидратация и протеиново-зеленчуков баланс за оптимизиране на хранителния прием. Withings пуска U-Scan в Европа през второто тримесечие на 2023 г., като очакваната цена е 499.95 евро за четец и една касета. 

Снимки: Kohler/Withings

Виж още: Марс някога е имал толкова много вода, че е бил практически океански свят