Nvidia току-що разкри новата RTX 4090 на специалното излъчване на GeForce Beyond, една от най-зле пазените тайни в технологиите. Това почти може да се каже за всяка нова технология, която идва от Nvidia, AMD или Intel, но поради ненаситния характер на компютърните геймъри новото поколение архитектура Lovelace на RTX 40-серия GPU е обект на особени течове.

„Ada е квантов скок напред за геймърите“, казва шефът на гиганта Дженсън Хуанг. Той обещава два пъти по-висока производителност от RTX 3090 Ti във Flight Sim и до четири пъти по-висока производителност в специфични среди с проследяване на лъчи благодарение на новата си архитектура Lovelace.

Новият ускорител GeForce RTX 4090 е, както се очакваше, откровено чудовищен графичен процесор и струва 1599 долара, като идва на 12 октомври - при това със списък със спецификации, който би накарал центровете за данни също да се изчервят, въпреки че все още няма нищо конкретно за тях, освен потвърждението за 24 GB GDDR6X памет.

Дженсън Хуанг държеше картата високо по време на своето фокусирано върху GeForce интро в основното представяне на GTC - конференция, традиционно посветена на AI и повече тясно професионални подвизи, отколкото за крайни потребители.

И ръката му изглеждаше така, сякаш щеше да се счупи от самата тежест на картата.

С 16 384 CUDA ядра и 24 GB GDDR6X памет, която се очаква да работи с невероятните 21 Gbps, това е звяр в кожата на графична карта. Въпреки това все още е такъв модел, който предлага приблизително същите изисквания за мощност от 450 W като RTX 3090 Ti, предишния най-добър GPU на Nvidia, но с два пъти по-висока производителност.

Както може да очаквате, цената е съответно масивна. При 1599 долара това е мечтата на ултраентусиастите и кошмарите на обикновените геймъри. Все пак цената е поне по-ниска от тази на RTX 3090 Ti в началото на пазарния ѝ живот.

Снимка: Nvidia

Виж още: EVGA спира да прави видеокарти и обвинява Nvidia за това

 

Тагове: