Август беше още един силен месец за PS5 в ключови пазари като САЩ и Обединеното кралство, като нивата на продажбите се повишиха с 56% в сравнение с тези от юли по данни на GfK.

В резултат на това машината на Sony в момента е най-продаваната конзола в САЩ и Обединеното кралство за годината (досега). Платформата изпреварва Nintendo Switch; хибридната конзола на Nintendo също отбеляза увеличение на продажбите от 4% през август.

Продажбите на Xbox Series S и X останаха стабилни миналия месец, но бяха на трето място като цяло. Общо близо 125 000 конзоли са продадени в Обединеното кралство през август, което е увеличение от 20% спрямо предходния месец.

Тази година обаче са продадени малко под 880 000 конзоли, което е спад от близо 36% в сравнение с първите осем месеца на 2021 г.

По отношение на софтуера (цифрови и физически продажби по данни от GSD) над 4 милиона игри бяха продадени в САЩ и Обединеното кралство миналия месец - спад от 10% спрямо август миналата година и спад от 3% спрямо юли.

Най-продаваната игра на месеца беше Saints Row. Заглавието от Deep Silver стана най-продаваната дигитална игра с голям марж, но беше номер 2 по отношение на физически издания на дребно след Lego Star Wars: The Skywalker Saga.

Въпреки по-ниската инсталационна база новата част в поредицата с отворен свят продаде 21% повече копия на Xbox платформи. Освен Saints Row следващата най-голяма нова игра беше PC версията на Spider-Man Remastered, която е най-бързо продаваната PC игра на Sony досега. Добър дебют отбеляза и Two Point Campus от Sega.

Тези данни и диаграма не включват продажбите на игри в комплект с конзоли, като например конзолния пакет Horizon Forbidden West PS5.

Освен аксесоарите 547 122 допълнителни продукта са продадени миналия месец (данни на GfK), което е лек спад от 0.7% в сравнение с юли и спад от 14.5% спрямо август миналата година.

Контролерите DualSense на PlayStation продължават да се справят добре, като белите и черните версии отново заемат позиции №1 и №2. Новото под номер 3 е безжичният контролер Robot White Xbox, а версията Carbon Black скочи със 132 места до номер 8. Контролерите и за двете конзоли имаха проблеми с доставките, което доведе до пропуснати продажби.

Снимка: Unsplash

Виж още: Плъзгаща се клавиатура отличава нов съперник на Steam Deck