EVGA, титан в областта на компютърните компоненти, излиза от бизнеса с графични карти. Компанията публикува пост във форума на общността си, казвайки, че няма да прави следващо поколение графични карти на Nvidia, но ще продължи да продава и поддържа „съществуващите продукти от текущото поколение“. Според Gamers Nexus компанията в момента няма планове да прави AMD или Intel графични карти.

Съобщава се, че EVGA е взела решение повече да не работи с Nvidia, защото смята, че компанията е лош партньор, според Gamers Nexus. Компанията твърди, че Nvidia няма да каже на EVGA колко ще трябва да плати, за да получи GPU ядра, преди да обяви публично цената на карти като RTX 3080, което затруднява EVGA да разбере колко ще трябва да таксува за свои собствени продукти, изградени около технологията на Nvidia. Според сайта Nvidia е изпратила драйверите, необходими за пълноценно използване на графичните процесори, на журналисти, преди да ги изпрати на EVGA и ще държи производителя в неведение за това, колко графични процесора ще получи да интегрира в собствените си дизайни и продукти.

Gamers Nexus също съобщава, че EVGA трябва да продава карти от висок клас като RTX 3080 или 3090 на загуба от „стотици долари“, за да поддържа цените си дори отдалечено конкурентни на собствените карти на Nvidia Founders Edition.

Когато беше помолен за отговор на тези обвинения, говорителят на Nvidia Брайън дел Рицо каза на The Verge в имейл, че компанията „има страхотно партньорство с EVGA през годините и ще продължи да ги поддържа в настоящото ни поколение продукти. Пожелаваме на Андрю и нашите приятели от EVGA всичко най-добро“. EVGA не отговори веднага на подобна молба за коментар, но както отбелязва сайтът Tom’s Hardware, компанията е публикувала във форума си: „EVGA е отдадена на нашите клиенти и ще продължи да предлага продажби и поддръжка на текущата гама. Освен това EVGA би искала да благодари на нашата страхотна общност за многогодишната подкрепа и ентусиазъм за графичните карти на EVGA“.

EVGA каза още, че възнамерява да остане в бизнеса и няма да съкрати нито един от служителите си. Въпреки това изглежда изключително вероятно компанията да намали GPU бизнеса си или да направи огромни разширения в други проекти - тя също така произвежда захранвания, дънни платки и други компютърни компоненти и аксесоари, но е известна най-вече със своите графични карти. В секцията за информация на уебсайта си първото нещо, което компанията отбелязва, е, че е „един от най-добрите оторизирани партньори на NVIDIA в каналните продажби в цяла Северна Америка“.

Въпреки че GPU технологията на Nvidia е високо ценена, тя няма репутацията на най-добрата компания за партньорство.

Снимка: Unsplash

Виж още: От началото на 2022 г. средната GPU цена е паднала наполовина