Play Store не е много добра опция за откриване на нови неща, но потребителите на Android трябва да имат по-добър контрол върху своите приложения, поради което алтернативните източници на приложения са толкова жизненоважни за една добре подредена екосистема. Така че ако търсите алтернатива на Play Store, за да намерите повече приложения, които отговарят на личните ви интереси, независимо дали това са приложения с отворен код като F-Droid или библиотека от APK файлове като тези, които се намират в APKMirror, има някои невероятни опции, с които Play Store просто не може да се конкурира. Така че събрахме най-известните алтернативи на Play Store, които може да ви помогнат да намерите най-добрите приложения, които да добавите към любимия си телефон с Android.

Нека се разровим из тях:

APK Mirror

APK Mirror е един от най-доверените източници за странично зареждане на приложения на вашето устройство с Android. Можете лесно да вземете APK файл за повечето приложения, но ще трябва да внимавате къде намирате тези APK, тъй като всеки файл се проверява от собственика. Моля, имайте предвид, че APK файловете може бавно да бъдат премахнати в полза на формати като разделени APK или пакетиране на приложения, тъй като разработчиците на приложения се стремят да спестят от място за съхранение. Но за щастие APK Mirror поддържа тази нова структура, така че има начини за придобиване и странично зареждане на пакетни приложения, както бихте направили със стандартен APK файл. Така че ако търсите начини да вземете приложения директно или се нуждаете от определена версия, която вече не е публикувана в Play Store, APK Mirror ще ви помогне.

Samsung Galaxy Store

Ако търсите традиционно изживяване в магазина за приложения, Samsung Galaxy Store носи точно това. За съжаление обаче не всички устройства имат достъп до Galaxy Store. Можете да използвате приложението само с устройства Samsung Galaxy и то трябва да е част от вашата библиотека с приложения по подразбиране. Магазинът предлага по-малко приложения от Google, но трябва само да се свърже с вашия акаунт в Samsung и все още съдържа ексклузивни продукти като мобилната версия на Fortnite: нещо, което Play Store не предлага. Въпреки че Galaxy Store може да не замени напълно Play Store за всички, той все пак представлява добра алтернатива за потребителите на Samsung.

TapTap

Истинска алтернатива на многото игри в Google Play Store, TapTap е магазин за приложения изключително за игри. Ексклузивите не са нещо нечувано в TapTap, така че ще забележите, че някои заглавия, които не сте виждали в Play Store, вече са налични за предварителни регистрации като ексклузивни в TapTap. Това показва, че магазинът се разраства, за да се конкурира с Google, поради което някои от по-привлекателните заглавия като Valorant Мobile са достъпни само за предварителна регистрация в TapTap. Магазинът предлага много заглавия, които можете да получите и в Play Store, и можете да намерите други, сортирани по лични вкусове и предпочитания. Ключовата разлика е, че откриваемостта е много по-лесна за TapTap, тъй като той се фокусира върху игрите. Така че ако искате да заредите TapTap на вашето устройство с Android, изберете пълната версия, а не олекотената, която можете да намерите в Play Store.

Amazon AppStore

Подобно на Samsung Galaxy Store, Amazon App Store функционира традиционно като магазин за приложения, където ще намерите разнообразие от игри и приложения за Android. За достъп до приложението на магазина трябва да инсталирате APK, свързан към Amazon; ще трябва също да създадете акаунт в Amazon (ако все още нямате). Като цяло интерфейсът е изчистен и вече не е нужно да прескачате между менюта, за да навигирате до вашата библиотека. Всички изтеглени приложения се намират под „Моите приложения“ в магазина за приложения, които можете да филтрирате по най-новите, по азбучен ред и неинсталирани такива. Дизайнът на Amazon App Store получава похвали за това, че е прост и лесен за навигация, което го прави отлична алтернатива на Play Store, който е задръстен с повтарящи се препоръки.

F-Droid

F-Droid е вашият избор за безплатен софтуер с отворен код за Android; с други думи това е рай за приложения за разработчици. Така че ако търсите пълна свобода от Google, F-Droid също е най-доброто място да започнете. F-Droid е безплатен, а каталогът с приложения е некомерсиализиран (отново за разлика от Google), въпреки че сте добре дошли да дарите на разработчиците по свое желание. Единственият недостатък е, че този стил на магазин за приложения изисква известно търпение, тъй като дизайнът не е пригоден за ежедневния потребител.

Снимка: Unsplash/APK Mirror/Samsung Galaxy Store/TapTap/ Amazon App Store /F-Droid

Виж още: AI изкуство, нова социална мрежа и игра оглавяват най-добрите Android приложения за 2022 г.