Първият сезон на „13 причини защо“ предизвика доста противоречиви реакции – мнозина и днес смятат, че романтизира идеята за самоубийството като вид отмъщение за това, което ти се случва. В същото време, сериалът като че ли не обърна достатъчно внимание на менталните проблеми на тийнейджърите, водещи до трагични развръзки като тази. След като американски ученици пък започват да използват книгата, по която е направен сериала, като рефенренция всеки път, когато са недоволни от нещо, тя е забранена в множество училища в страната. Въпреки отзивите обаче, създателите на сериала все още не са се отказали да разработят и втори сезон, тъкмо обратното – неговата премиера наближава, а Netflix току-що пуснаха и дълъг трейлър, който насочва към какво ще се фокусира историята този път.

Историята ще продължи напред, разисквайки продължаващите последици след смъртта на Хана Бейкър и причините за нея. Клей (в ролята Дилан Минети) продължава да търси отговорите, като в същото време се натъква на много по-сериозни проблеми в училището – оказав се, че там има клика от хора, които си позволяват безнаказано да тормозят другите, защото са спортисти, ползващи се със защитата на училището. Клей получава купчина полароидни снимки, които ще му дадат подсказка какво точно се случва. Освен Хана, пострадала от въпросните хора е и Джесика, която ще се опита да намери собствено правосъдие през втория сезон на сериала. Ще се засегнат теми като училищния тормоз и мълчанието на институциите, а също така ще видим какво ще се случи с делото за смъртта на Хана, заведено срещу училището от нейните родители.

Със сигурност акцент в сезона ще бъде епидемията от насилие срещу млади жени в Америка, която е достигнала епични размери. Сериалът ще покаже и промяната, която настъпва след рухването на илюзиите на младите хора и какво всъщност е нужно, за да продължиш напред след травмата по здравословен начин и без да провалиш живота си. Втори сезон тръгва по Netflix на 18 май.

Тагове: