През последните седмици се шуми доста около търсенето на iPhone 15, особено когато става въпрос за Китай. След доклад на Bloomberg за разочароващи продажби на iPhone 15 на един от най-големите пазари на Apple, анализаторът Джеф Пу от Haitong International Securities потвърди новината. Той също така сподели още новини за това какво да очакваме от гамата iPhone 16.

В бележка до инвеститорите, видяна от сайта 9to5Mac, Джеф Пу посочи, че търсенето на iPhone 15 е по-ниско от търсенето на iPhone 14 през същия период на миналата година. Не е изненадващо, че iPhone 15 Pro Max е най-популярният модел сред клиентите, следван от iPhone 15 Pro. Що се отнася до iPhone 15 и iPhone 15 Plus, търсенето е по-слабо.

Той отбелязва, че е лесно да се намерят по-евтините модели с незабавна наличност в магазините по целия свят. Разбира се, всеки регион има свои собствени особености и в момента в Китай се случват много неща.

В Китай iPhone се сблъсква със сериозна конкуренция от китайски смартфони, особено от наскоро пуснатия Mate 60 на Huawei. Телефонът има 6.8-инчов дисплей със супер тънки рамки, камери с висока разделителна способност и 5000 mAh батерия. Цените започват от 5999 юана (около 819 долара), което е с 200 долара по-малко от цената на iPhone 15 Pro там.

Huawei достави 240 милиона смартфона през 2019 г., 100 милиона от тях само в Китай. Въпреки това поради санкциите на САЩ доставките спаднаха значително през следващите години. Но според Пу търсенето на най-новите смартфони на Huawei в Китай е "много по-голямо от очакваното".

За Apple това със сигурност представлява риск. Китай представлява 22% от общите доставки на iPhone през първата половина на 2023 г., което го прави един от най-важните региони за Apple. Ако приемем, че пазарният дял на iPhone спадне с 4.5% в страната, това ще представлява около 12 милиона загубени продажби на iPhone там.

В същото време продажбите на iPhone остават силни в САЩ, а Apple също залага на повишен интерес към премиум смартфони в Индия, както и на "сезонно възстановяване" на европейския пазар, за да балансират везните.

Преди няколко дни Джеф Пу вече сподели някои подробности за това какво да очакваме за iPhone 16. Според анализатора моделите Pro от следващата година ще бъдат оборудвани с по-бърз 5G модем, Wi-Fi 7 и нов 48-мегапикселов ултраширок обектив. За разлика от тях iPhone 16 и iPhone 16 Plus ще получат някои от технологиите, въведени с iPhone 15 Pro, като Wi-Fi 6e.

Следвайки тенденция от миналата година, Apple постави чипа A16 Bionic от iPhone 14 Pro в обикновения iPhone 15, докато iPhone 15 Pro получи новия 3-нанометров A17 Pro. Заради името Pro мнозина вярваха, че Apple ще разработи не-Pro версия на своите чипове за iPhone от среден клас в бъдеще, и това изглежда е така.

Въпреки това анализаторът съобщи, че вместо да проектира по-малко мощен чип, базиран на A17 Pro, всички модели iPhone 16 ще се захранват от чипове от семейството A18.

Снимка: Unsplash

Виж още: Apple ще пусне генеративни функции за изкуствен интелект в iPhone още в iOS 18

 

Тагове: