Google се прицелва в платформи като Grammarly с функция, която наскоро добави в търсачката. Услугата вече включва програма за проверка на граматиката, която може да анализира строежа на фраза или изречение и да дава предложения, ако нещо не е наред.

Ако въведете фраза като grammar check, check grammar или grammar checker, инструментът ще се активира, както посочва 9to5 Google. Но Search може да предложи предложения за граматика и ако не включите някоя от тези фрази в заявката си.

Ако инструментът забележи грешка, включително правописна, Google ще пренапише изречението и ще посочи какво е различно. Лесно ще можете да копирате коригираната фраза или изречение, като кликнете с мишката върху него. Ако граматиката ви е наред, инструментът ще ви даде зелена отметка, гарантираща вашето душевно спокойствие.

Не е изненадващо, че инструментът е базиран върху изкуствен интелект. Той може да не е винаги точен, особено ако го помолите да прегледа фраза или фрагмент, а не цялото изречение. Ако забележите нещо нередно в дадено предложение (или искате да помогнете на системата да разбере, че корекцията ѝ е била полезна), можете да предоставите обратна връзка.

Засега инструментът ще бъде достъпен само на английски език, но си струва да се отбележи, че той няма да се стартира, ако фразата или изречението нарушават правилата на Search. Той няма да проверява граматиката за опасно, притеснително, медицинско, сексуално или терористично съдържание, нито за каквото и да е, свързано с насилие и гавра. Може да се наложи да потърсите другаде, за да се уверите, че фраза или изречение, съдържащи ругатни или вулгарен език, също са граматически правилни.

Разбира се, Google предлага инструменти за граматика в Gmail и Google Drive от дълго време насам. Прехвърлянето на такъв инструмент в Search е много логично, като се има предвид, че Google разполага с инструмент за речник в обширния си набор от трикове. Това ще ви спести необходимостта да отваряте Google Docs или друго приложение. Няма да се налага непременно да вадите и прашасалото копие на някои синонимен или тълковен речник.

Въпреки това много хора се фокусират само върху ключовите думи, когато търсят нещо в Google, и не пишат пълни изречения или граматически правилни фрази (например "твърдо сварено яйце колко дълго"). ИИ ще трябва да направи обосновано предположение дали някой иска граматиката му да бъде проверена или не. В противен случай Search може да изтласка търсената информация още по-надолу в страницата.

Снимка: Unsplash

Виж още: Кое печели повече - продуктите или услугите на Apple?