Екосистемата на Android с право получава много критики за това, че не може да предоставя актуализации на операционната система на всички своевременно, но все пак трябва да припомним, че оптимизациите на Android не са само поддръжка на операционната система. Актуализациите на приложенията могат да поддържат телефона в добро състояние дори когато версията на операционната система е изчерпала своя потенциал, а супер приложението на Google Play Services съдържа множество API и функции за приложения и позволява наистина важни неща като транзакции в Play Store и реклами. 
Според последна информация от Google са обявили, че Play Services се отказва от поддръжката на стари версии на Android и докато разработката на операционната система може да спре само на три или четири години, Play Services е далеч по-стара. Google обяви, че Play Services се отказва от поддръжката на Android 4.4 KitKat, който вече е на 10 години. Поддръжката не се прекратява изкуствено. Google казва, че броят на активните устройства с KitKat е "под 1%", така че няма много причини да го поддържа повече. 

Тези устройства ще спрат да получават актуализации на услугите Play след юли, а след това може само да се гадае колко дълго ще работят. В един момент Google ще промени и други изисквания и устройствата ви може и да се окажат доста безполезни. Старите, неподдържани устройства с Android не могат да влизат в акаунт в Google, което е предпоставка за отваряне на половината от приложенията, които идват с телефона ви. Ще бъдете блокирани от Play Store, Gmail, Google Maps и други продукти на Google, без да имате възможност да видите тези стари версии отново. Освен че "убива" 10-годишните телефони, това е и първото изключване, което ще извади от употреба ранните часовници с Android, които също стартираха с KitKat. Ако действително имате нещо толкова старо, което все още използвате, вероятно е време за ъпгрейд. 

Снимки: Unsplash

Виж още: Телефоните Galaxy може да са сред първите, които ще получат сателитна свързаност

Тагове: