Министерството на търговията на САЩ временно вдигна част от забраната над ZTE, която на практика затвори компанията преди почти три месеца. След като плати глоба от 1 млрд. долара, ZTE получи разрешение от САЩ да продължи да поддържа голяма част от вече внедреното оборудване и потребителски устройства. Това до голяма степен изглежда, че е предназначено да поддържа инфраструктурата в действие и да позволи на ZTE да доставя обновления за сигурност на своите телефони и други продукти.

Временно облекчение

Опростените ограничения са временни и траят само до 1 август. Не е посочено какво ще се случи след този момент, но Bloomberg съобщава, че дейността на ZTE се очаква дотогава да бъде изцяло в съответствие със споразумението, което прави с правителството на САЩ, което на свой ред означава, че забраната може да бъде напълно отменена. ZTE първоначално получи забраната през април като отговор за това, че не успя да изпълни наказанията, които получи за нарушаване на американските санкции спрямо Иран и Северна Корея.

ZTE до голяма степен е пасивна, откакто бе засегната от търговска забрана преди повече от два месеца, тъй като не можеше да закупи необходимите части и софтуер, нужни за осъществяване на нейната дейност и продажба на продукти. Заповедта на Министерството на търговията трябва да позволи на китайската компания да възобнови поне частично операциите си, макар че тя изглежда е тясно насочена, за да позволи само поддръжка и полза за клиентите, а не за внедряване на нови продукти. Като цяло забраната все още съществува и не е премахната напълно.

Всичко това показва, че все още има шанс да не се случи нищо или че нещата ще се променят в малко по-различна посока от планираното от всички. Сенатът преобладаващо гласува да възстанови забраната на ZTE миналия месец. Тази мярка все още трябва да се осъществи чрез вот в другата камара на Конгреса. Ако остане, сделката може да бъде фиктивна, защото, ако се измъкне сега, ZTE трябва да започне да работи отново до края на лятото.

Тагове: