QR кодовете определено са удобство. Но въпреки че потребителите като цяло са свикнали с технологията, все пак има някои условия - като например да се приближим достатъчно близо до QR кода. Възможно е скоро това да се промени. Според слухове Google работи по нов скенер за кодове, който автоматично разпознава QR код в рамката на камерата, приближава го и го прочита. Функцията все още не е напълно готова да се появи в устройствата, но е включена в най-новите API, които Google предоставя на разработчиците.

По-конкретно API за сканиране на кодове на Google е актуализиран с новата възможност. Тя работи в системното приложение QR Code Scanner на Google, но може да бъде внедрена и в други приложения.

Ако разработчиците приложат API на скенера за кодове, на потребителите няма да се налага да предоставят разрешения за камерата - това спестява време на разработчиците, тъй като не се налага да създават персонализирано изживяване. API използва машинното обучение на Google в устройството за интерпретиране на QR кодове и извежда в приложението само обект Barcode, за да запази поверителността на потребителите.

Както посочва експертът по Android Мишаал Рахман, новата функция за автоматично мащабиране е налична в новата библиотека ML Kit Barcode Scanning API версия 17.2.0, която може да се вгражда в приложения (както и в необвързаната версия 18.3.0, която може да се изтегли от Google Play Services). Той е включен и във версия 16.1.0 на самостоятелния API за сканиране на кодове.

Рахман пише, че е възможно функцията за лесно сканиране на QR кодове да си проправи път към устройствата с Android 13 или по-нови, тъй като техният скенер за QR кодове използва същата библиотека за сканиране на баркодове ML Kit, в която се добавя тази функция. И е възможно тя вече да се разпространява чрез GMS, патентованите части на Android, които Google лицензира на избрани производители.

Не е ясно доколко ефективна ще бъде новата функция при смартфони с Android, оборудвани с недобри камери, и дали ще стигне до устройства, различни от Pixel на Google, ако изобщо се появи. Но функцията е доста елегантна и се надяваме скоро да се появи в приложенията на разработчиците и в широко разпространените устройства.

Снимки: Unsplash

Виж още: Sony Xperia 1 V – недооценен шедьовър (РЕВЮ)