Виждали сме няколко проекта за пускане на Windows и/или игри за Windows на телефони с Android. Но по пътя има много пречки - проблеми с производителността, обща несъвместимост и стръмна крива на обучение.

Съвсем наскоро беше пуснато приложение, наречено Winlator, което обещава да премахне част от трудностите при изпробването на игри за Windows на Android.

Струва си да се отбележи, че Winlator е на практика колекция от съществуващи приложения и инструменти, обединени в удобен за потребителя интерфейс. Тези инструменти включват Box (който ви позволява да стартирате x86 програми на Arm устройства) и Wine (който ви позволява да стартирате Windows приложения на Linux). Като се замисля, BoxWine би било чудесно име. Така или иначе процесът на инсталиране и потребителският интерфейс представляват значително подобрение в сравнение с подобни решения като Box4Droid, които изискват използването на терминални команди.

Инсталирането на Winlator е доста лесно, тъй като инсталирате приложението и след това копирате предоставения файл в определена директория на телефона. Оттук стартирате приложението и настройвате контейнера (избирате разделителната способност на дисплея, драйверите и т.н.). Приложението също така по подразбиране получава достъп до папката за изтегляне, така че можете да поставите всичките си (законно придобити) игри в папка тук.

Много от тестваните РС игри изискват настройки на резолюцията и/или настройки на драйверите, за да се стартират - ако изобщо се стартират. Някои заглавия изобщо не тръгват или блокират, преди да влязат в играта, въпреки че сме сигурни, че настройките могат да помогнат в няколко случая.

Що се отнася до игрите, които действително вървят, Deus Ex вървеше предимно гладко, Hitman 2 предлагаше променлива, но годна за игра честота на кадрите, а Undertale беше предимно годна за игра, но все по-често преминаваше в режим на слайдшоу. Prince of Persia: The Sands of Time също стартира, но със сериозни графични грешки по време на геймплей. Някои потребители съобщават и за успешна работа със заглавия като Trackmania Nations Forever и Gothic.

Въпреки това е ясно, че не трябва да се надявате, ако искате да играете взискателни компютърни игри, издадени през последното десетилетие. Така че дори не си помисляйте да инсталирате Cyberpunk 2077, The Witcher 3 или Control чрез това приложение.

Нещата се усложняват от факта, че подобно на други помощни програми за Android в това отношение (напр. Box4Droid), Winlator изглежда не играе добре с най-новите чипсети Snapdragon (напр. чипове Snapdragon с графични процесори Adreno 7xx). Така че вместо това може да искате да извадите по-стария си флагмански телефон, ако имате такъв.

Снимка: Unsplash

Виж още: Кое печели повече - продуктите или услугите на Apple?