Някъде между уволнението на Сам Олтман, наемането му от Microsoft и окончателното му завръщане в OpenAI като главен изпълнителен директор ChatGPT получи нова функция, която доскоро беше достъпна само за плащащите потребители. Способността на изкуствения интелект да води гласови разговори вече е достъпна за всички потребители на приложението ChatGPT.

Така че, вместо да въвеждате запитването си в текстовото поле, вече можете да докоснете бутон и да зададете въпроса си на ChatGPT устно. Чатботът с изкуствен интелект преобразува речта ви в текст и я подава към своя голям езиков модел (LLM). По същия начин той ще преобразува текстовия отговор в говорими думи, които можете да чуете, когато ви отговори обратно с роботизирания си глас. Представете си го като разговор с Google Assistant или Alexа.

За да започнете с гласовите разговори в ChatGPT, отидете в Настройки > Нови функции в мобилното приложение и изберете гласови разговори. След като направите това, докоснете бутона за слушалки в горния десен ъгъл на началния екран и изберете предпочитания от вас глас измежду пет различни гласа.

OpenAI обяви функцията по-рано тази седмица на фона на голяма техническа авария, която продължи няколко часа. ChatGPT беше недостъпна за потребителите в цял свят на 21 ноември и компанията обеща да сподели публична равносметка за случилото се и как ще избегне подобни прекъсвания в бъдеще.

Снимка: Unsplash

Виж още: Microsoft набързо грабна бившия шеф на OpenAI Сам Олтман