Надяваме се, че драмата около OpenAI е към своя край. OpenAI има нов главен изпълнителен директор в лицето на Емет Шиър, докато бившият главен изпълнителен директор Сам Олтман и бившият президент Грег Брокман вече са в Microsoft.

Главният изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела съобщи, че Сам Олтман, отстраненият главен изпълнителен директор на OpenAI, който до голяма степен има заслуга за нейния успех, се е присъединил към Microsoft.

Грег Брокман и други негови колеги също се присъединиха към Сам Олтман в Microsoft. Олтман и Брокман ще ръководят нов екип за изследване на усъвършенствания изкуствен интелект в компанията. Други известни служители, които ще се присъединят към тях, са старшите изследователи Якуб Пачоцки, Александър Мадри и Шимон Сидор, които също подадоха оставки след напускането на Олтман.

Microsoft също така продължава инвестициите си в OpenAI, като демонстрира увереност в своята продуктова пътна карта под ръководството на новия ръководен екип на OpenAI, който ще се състои от Емет Шиър като нов главен изпълнителен директор.

OpenAI, компанията, която стои зад ChatGPT, е в центъра на много драматични събития. В петък нейният борд на директорите уволни досегашния главен изпълнителен директор Сам Олтман, както се съобщава, заради вътрешни разногласия относно безопасността на изкуствения интелект и скоростта на развитие. След това те издигнаха главния технологичен директор Мира Мурати за временен главен изпълнителен директор. Съобщава се, че Мира Мурати е искала да върне Олтман в компанията заедно с Брокман, който подаде оставка след напускането на Олтман.

От друга страна, инвеститорите в OpenAI са призовали Съвета на директорите да се оттегли и да възстанови на поста бившия шеф. Въпреки това Съветът на директорите назначи бившия главен изпълнителен директор на Twitch Емет Шиър за нов главен изпълнителен директор, с което затвори вратата за Олтман и очерта пътя за назначаването му в Microsoft.

Не е ясно веднага колко души ще напуснат OpenAI, за да се присъединят към Microsoft. Не е ясно и как OpenAI ще управлява бизнес ангажиментите си, след като няколко ключови лица напускат компанията по този начин.

Снимка: Unsplash

Виж още: 25 000 души всеки месец питат Google как да се отърват от изкуствения интелект на Snapchat