Недоволството на феновете на поредицата The Matrix беше очаквано още от обявяването на продължението. След премиерата на филма много от тях осъдиха решенията, които Warner Bros. са взели по една или друга причина, но този път се оказва, че филмовият гигант ще отговаря за тях съвсем реално (със сигурност им се иска точно в този момент да се запитат “какво е реалността”) в съда. Според The ​​Wall Street Journal, Village Roadshow Entertainment Group завежда дело срещу Warner Bros., а искът се мотивира от добре познатия проблем за реализирани ниски приходи от едновременната премиера на филма в кината и стрийминг платформата HBO Max. От Village Roadshow също твърдят, че Warner Bros. се опитва да ги държи далеч от бъдещи филмови и телевизионни сделки. Компанията, която е копродуцент на филма, счита, че този ход е нарушение на договора, а преместването на премиерната дата от 2022 г. към 2021 г. си е било чист трик за увеличаване на абонаментите за HBO Max (която е собственост на Warner Bros.).

Всъщност това не може да се нарече голяма изненада, защото тази политика беше приложена миналата година към цели 16 хитови заглавия, сред които Dune, Godzilla vs. Kong, Mortal Kombat, King Arthur и други.
The Matrix Resurrections беше пуснат в един от най-пиковите периоди на годината - в края на декември 2021 г., - но въпреки това събра едва 37.2 милиона долара, което определено е поражение в сравнение със 748-те милиона, които направи Spider-Man: No Way Home.
Припомняме, че това не е първият подобен спор: миналата година Скарлет Йохансон се обърна със същите искания към Disney по повод пропуснати ползи от Black Widow. В крайна сметка се стигна до неразкрито споразумение. Какви ли ще са последиците този път? Може би е време да се отскочи до Оракула?

Снимки: Warner Bros. 

Виж още: Meta заплаши да спре Facebook и Instagram в Европа