Двама от най-големите производители на NAND флаш памет планират мегасливане, сочат доклади. Твърди се, че Kioxia, която някога беше част от Toshiba, е близо до сделка с Western Digital, при която двете компании ще се обединят, за да се превърнат в нова компания за съхранение на данни SSD, която да се конкурира с лидера в пазарния дял Samsung.

Според Kyodo News се очаква компаниите да се споразумеят за сливането до края на месеца.

Очаква се акционерите на базираната в САЩ Western Digital да притежават 50.1% от новата компания, когато сделката се осъществи. Останалата част ще бъде собственост на Kioxia. Toshiba и SK Hynix обаче ще имат думата за това как ще бъде създадена новата компания, тъй като Toshiba все още притежава огромен дял в Kioxia, тъй като компанията беше отделена от нейното собствено подразделение за памет, а SK Hynix е непряк инвеститор, съобщава Nikkei.

Nikkei предполага, че WD и Kioxia вече са си осигурили 12.7 млрд. долара от японски инвеститори за финансиране на сливането.

Ако не сте прекалено запознати с двете компании, WD понастоящем произвежда едни от най-добрите SSD диск за игри - WD Black SN850X. Kioxia се наричаше Toshiba Memory Corporation, която е компанията, на която се приписва изобретяването на флаш паметта, и през 2019 г. беше преименувана на Kioxia.

Сделката ще създаде мегапроизводител в индустрията за производство на NAND. Според пазарно проучване на TrendForce от началото на септември Samsung е най-големият производител на NAND флаш памет с 31.1% от пазара. На второ място е Kioxia с 19.6% от пазара. Western Digital е на четвърто място с 14.7%.

Ако съберем пазарните дялове на Kioxia и WD, ще получим внушителните 34.3% от пазара под управлението на една единствена компания. Това е повече, отколкото може да претендира пазарният лидер Samsung.

Подобно сливане би трябвало да засили дишането във врата на Samsung; компанията наскоро намали значително производството на NAND чипове, за да предотврати изпреварването на търсенето от страна на предлагането. Сливането между WD и Kioxia би позволило на двете компании да управляват по-лесно своите запаси, а следователно и цените. Конкуренцията при производството на NAND флаш паметта, използвана в SSD дисковете, е една от причините SSD дисковете да са толкова евтини в днешно време.

Ако тази сделка получи зелена светлина от всички заинтересовани страни, със сигурност ще разберем за нея преди края на месеца. Това обаче далеч не е окончателното одобрение, необходимо за сливането. Регулаторните органи ще трябва да дадат зелена светлина на тази сделка. Това може да се окаже трудно, ако някоя от страните се почувства засегната от предложената сделка.

Снимка: Unsplash

Виж още: Твърдите дискове на Seagate и Hitachi: най-изложени на дефектиране

 

Тагове: