Backblaze публикува своите резултати за SSD дисковете в средата на годината, в които фирмата обсъжда честотата на повредите, както и средната възраст на използваните SSD дискове.

Преди да се потопите в статистиката, може би се чудите каква е причината за "тримесечните данни", които Backblaze комбинира всеки път. Е, мотивът зад тях е съвсем очевиден: решенията за съхранение като SSD и HDD имат по-дълъг живот в сравнение с други хардуерни компоненти.

Backblaze тества редица устройства за съхранение, за да информира потребителите за средното им време за работа, както и да предостави информация за честотата на повредите. Това помага при избора на идеалния доставчик както за обикновения потребител, така и за компаниите, които зависят от съхранението на огромни количества данни.

Връщайки се назад, Backblaze потвърждава факта, че техните "оценяващи данни" са се увеличили много от предходната година, тъй като сега фирмата разполага с 3144 SSD диска в своите сървъри, което е почти 20% увеличение спрямо 2022 г. По-големият набор от данни определено означава, че получените резултати ще бъдат по-надеждни, но те ще включват и неясноти, които ще обсъдим по-късно. Все пак Backblaze разкрива, че новите SSD дискове са от Crucial, WDC и Seagate.

AFR (Annual Failure Rate - годишен процент на неизправност) е термин, дефиниран за това дали SSD дискът спира да работи в определен период от време на годишна база. Статистиката на Backblaze разкри, че SSD диск на Seagate (модел SSDSCKKB240GZR) е достигнал 830% AFR, но тази цифра е приложима само за два диска в рамките на Q1-Q2. Въпреки че причината за това все още не е разкрита, може да има нещо общо с производството на SSD диска, тъй като самата Seagate е доста надеждна компания за вашите решения за съхранение. Освен това тримесечният AFR също отбеляза минимално увеличение, достигайки до 1.05%.

Преминавайки към средния процент на неизправност (AFR) на SSD, Backblaze определя цифрата, като анализира "часовете на включване или POH" за SSD дисковете, които са претърпели повреда през тримесечието. Фирмата повтаря факта, че времето за работа на SSD е правопропорционално на средната му възраст, поради което техният каталог от SSD е достигнал средна възраст от 25 месеца и се очаква тя да се увеличи с течение на времето. Срокът на експлоатация на AFR също е важен фактор, категоризиран като "истински тест" за даден диск, и в този случай Backblaze отбеляза незначително тримесечно увеличение от 0.9%.

Това са доста интересни данни от компанията и трябва да оценим усилията, положени за събирането на действителните данни, тъй като те определено помагат на компаниите и потребителите да изберат съответните си решения за съхранение.

Снимка: Unsplash

Виж още: Нов PS5 ъпдейт увеличава капацитета на SSD до 8 TB, добавя нови аудио и социални функции

 

Тагове: