За никого не е тайна, че компютърните ентусиасти са разнообразна група - някои обичат да се занимават с хардуера, за да разширят границите му чрез екзотично охлаждане и овърклок, а други обичат да разработват или инсталират модове за любимите си игри, за да изживеят оригиналната работа по нов начин. А има и такива, които искат да видят дали Doom работи на тостер или дали най-новата версия на Windows може да бъде накарана да работи на система, която е далеч под официалните системни изисквания.

Цените на DRAM паметта за персонални компютри постоянно намаляват през последните месеци най-вече в резултат на това, че геймърите се въздържат от ъпгрейд в момент, когато производителите на памет се борят да решат проблема със свръхпредлагането, което доведе до изпаряване на печалбите. Това е добър момент за сглобяване на нов компютър, тъй като системната памет и SSD дисковете вероятно няма да поевтинеят много, а игрите започват да се предлагат с по-строги изисквания и в двата отдела.

Windows 11 не е толкова тежък към системната RAM памет, но е проектиран да използва толкова, колкото имате, за да ускори работата си, както и процеса на отваряне на често използвани приложения и файлове. Microsoft твърди, че са ви необходими четири гигабайта системна RAM памет, за да работите с Windows 11, което е значително увеличение в сравнение с двата гигабайта, необходими за работата на предшественика му (един гигабайт, ако вземем предвид 32-битовия вариант, чиято поддръжка ще приключи през 2025 г.).

Това обаче не пречи на хора като NTDev да се опитват да го накарат да работи на значително по-скромни спецификации. По-конкретно, румънският разработчик, който стои зад проекта Tiny11, успя да накара Windows 11 да стартира само със 176 мегабайта RAM, което е над 20 пъти по-малко от официално изискваното количество памет.

Както може да се очаква, това не е просто обикновено копие на Windows 11. За да постигне това, разработчикът е трябвало да съкрати операционната система на Microsoft до минималния набор от компоненти. Това означава, че освен че не разполага с функциите, които правят Windows 11 толкова тежък за системната RAM памет, разработчикът е трябвало да премахне и неща като Explorer.

Последната част е важна, защото се оказва, че именно жертването на файловия мениджър по подразбиране на работния плот в Windows е довело до намаляване на използването на паметта до около 150-170 мегабайта в сравнение с 200 мегабайта при предишния опит. Както можете да видите във видеото по-долу, навигацията в минимизираната операционна система изисква да използвате командния ред, така че не е съвсем практична за реално използване.

Снимка: Unsplash

Виж още: Windows 95, 98 и други остарели версии могат отново да използват онлайн актуализации