Xiaomi 14 и Xiaomi 14 Pro са първите флагмани, пуснати на пазара с новия SoC Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3. Това катапултира устройствата като едни от най-добрите телефони с Android, при условие че бъдат пуснати на международния пазар през следващите седмици. Въпреки това с новия SoC има няколко промени, които могат да нарушат работата на старите ви приложения. Но изглежда, че Xiaomi има още един коз в ръкава си, който позволява цялата тази ситуация да бъде избегната.

Snapdragon 8 Gen 3 е първият 64-битов SoC от Qualcomm. В този SoC няма процесорни ядра, които да поддържат по-стари 32-битови ARM приложения. В резултат на това по-старите приложения, които не са актуализирани за работа с 64-битови ядра, няма да работят на телефони с този SoC.

Въпреки това, както обяснява разработчикът realMlgmXyysd в публикацията си в канала Telegram, Xiaomi използва готин трик, за да накара новите си телефони да продължат да работят със стари приложения. Xiaomi интегрира 32-битов към 64-битов двоичен транслатор, наречен Tango, който подобрява съвместимостта на по-старите приложения.

Както демонстрира Мишаал Рахман, този слой за съвместимост позволява на приложения, които работят само с 32-битови файлове като Flappy Bird, да продължат да функционират на новата серия Xiaomi 14, въпреки че този SoC официално не поддържа същите.

Преди това Мишаал прогнозира, че производителите на телефони вероятно ще прибягват до използването на такива слоеве за съвместимост. Google отдавна е спряла да приема в Google Play Store приложения, които са само 32-битови. Всички 32-битови приложения трябва да имат и 64-битова версия, ако искат да бъдат качени в Play Store. Това изискване е в сила от няколко години, така че повечето потребители няма да усетят последиците от него.

Единствените места, където потребителите ще бъдат засегнати, са при по-старите приложения, които не са били актуализирани от известно време. Те все още може да се доставят само като 32-битови и като такива няма да работят на новите телефони. Възможно е разработчикът да се е отказал от приложението или функционалността му да е пълна и то просто да не се нуждае от истинска актуализация. Подобни обходни решения от страна на OEM производителите обаче означават, че крайните потребители могат да продължат да използват любимите си приложения без никакви притеснения.

Снимка: Unsplash

Виж още: Xiaomi 14 и Xiaomi 14 Pro са първите флагмани със Snapdragon 8 Gen 3

 

Тагове: