Intel обяви серията си от 14-о поколение Core "Raptor Lake Refresh" с три модела от най-висок клас с възможност за овърклок - Core i9-14900K с тактова честота 6 GHz, Core i7-14700K с тактова честота 409 долара и Core i5-1600K с тактова честота 319 долара, чиято задача е да се изправят срещу линията Zen 4 Ryzen 7000 на AMD, включително мощните модели 7000X3D, които в момента доминират в нашия списък с най-добрите процесори за игри. Въпреки слуховете за увеличение на цените Intel запази цените на трите си нови модела същите като тези на предишното поколение, като по този начин се надява да отблъсне конкурентите на AMD на достъпни цени. Освен това Intel предлага и трите чипа в конфигурации от серията KF без графична поддръжка на по-ниски цени в сравнение с пълнофункционалните им колеги.

Както подсказва кодовото име, най-новите чипове на Intel са обновена версия на 13-ото поколение процесори Raptor Lake, които дебютираха преди около година и извоюваха победи срещу оригиналния Ryzen 7000 на AMD - поне докато не се появиха моделите 7000X3D на AMD и не поеха отново лидерството в игрите. Intel твърди, че моделите от 14-о поколение отново затвърждават лидерството си в игрите, като заявяват "до" 23% по-добра производителност в игрите от мощните чипове Ryzen 7000X3D на AMD - въпреки че според бенчмарковете на Intel това означава средно около 2% преднина - и до 54% по-висока производителност в работните процеси за създатели. Като цяло Intel твърди, че новите оптимизации дават на процесорите от 14-о поколение "средни и по-високи едноцифрени проценти" в сравнение с моделите от предишното поколение.

Макар че освеженото поколение на Intel не осигурява огромни скокове от поколение на поколение, каквито обикновено се наблюдават при новите архитектури, новите чипове имат по-високи честоти на повишаване на честотата, като пиковата стойност за флагмана Core i9-14900K достига 6.0 GHz. Благодарение на по-новата ревизия на технологичния възел Intel 7 чиповете от 14-о поколение осигуряват тези по-високи честоти в рамките на същите енергийни обвивки (PL1/PL2) като моделите от предишното поколение. Core i7-14700K е единственият чип, който получава повече ядра и съпътстващия ги допълнителен кеш чрез четири допълнителни Е-ядра. В същото време моделите Core i9 и i5 от 14-о поколение разполагат със същия брой ядра като своите предшественици.

Intel дебютира и с нова програма AI Assist, вградена в програмата за настройка XTU, която използва силата на машинното обучение, за да предложи персонализирани настройки за овърклок с едно кликване за моделите Core i9, както и с нова програма за оптимизация на приложенията (APO), която разпознава определени игри и автоматично настройва афинитета на нишките, за да повиши производителността в движение.

Intel сподели свои собствени вътрешно измерени бенчмаркове за игри, но както при всички данни, предоставени от доставчика, ги приемайте с известна доза недоверие.

Intel тества Core i9-14900K в 25 игри срещу Ryzen 9 7950X3D на AMD, който в момента е най-бързият геймърски чип в нашите бенчмаркове за процесори. Тук виждаме, че Intel води с 23% в няколко заглавия, като Starfield и Metro Exodus, но изостава с до 23% в DOTA 2 и с 11% в Cyberpunk 2077, като широкият диапазон от стойности се преплита в тестваните игри. Преднината на Intel възлиза на 2% средно, което прави Core i9-14900K претендент за титлата най-бърз процесор за игри на пазара. Забележително е, че Metro Exodus и Rainbow Six: Siege се възползва от новата функция APO на Intel,.

Intel сподели и специално подбран набор от пет заглавия, които показват впечатляващи постижения в сравнение с най-добрите геймърски чипове на AMD, но имайте предвид, че това е много селективен списък, целящ да подчертае собствените силни страни на компанията. Intel използва същите заглавия, за да затвърди твърдението си, че въпреки ултраконкурентните резултати на Ryzen при средните фреймове, той не е толкова впечатляващ при измерванията на 99-ия персентил, които служат като заместител на измерването на плавността на игрите. Както се очакваше, Intel твърди, че именно новите чипове осигуряват най-плавното гейминг изживяване.

Снимка: Unsplash

Виж още: Новото РС Aurora на Alienware може да се клокне до умопомрачителните 6.1GHz