Миналата седмица технологичният архивист Джейсън Скот обяви нов уебсайт, наречен Discmaster, който позволява на всеки да търси в 91.7 милиона стари компютърни файлове, извлечени от CD-ROM издания и дискети. Файловете включват изображения, текстови документи, музика, игри, споделен софтуер, видеоклипове и много други.

Discmaster отваря прозорец към дигиталната медийна култура от началото на хилядолетието, превръщайки всеки в бъдещ дигитален археолог. Това е рядък поглед към част от културната история, която често е скрита заради проблеми като остарели медийни носители и несъвместимост на файлови формати.

Файловете на Discmaster идват от Интернет архив, съдържащ файлове, качвани от хиляди хора през годините. Новият сайт ги обединява зад търсачка с възможност за извършване на подробни търсения по тип, формат, източник, размер, дата на файла и много други опции.

„Стойностното предложение е като това на всяка свободно достъпна изследователска база данни“, казва Скот пред Ars Technica. „Хората имат възможност да се гмурнат дълбоко в повече история, да се позовават на откритията си и да насърчават другите да търсят на същото място.“

Discmaster е дело на група анонимни програмисти, любители на историята, които се обръщат към Скот за помощ. Скот споделя, че Discmaster е 99.999 процента дело на тази анонимна група, чак до ретро сивата тема, която е съвместима с уеб браузъри за по-стари машини. Скот казва, че просто е кръстил архива и доброволно го хоства на своя сайт. И докато Скот е служител на Интернет архива, той казва, че Discmaster е „100 процента несвързан“ с тази организация.

Един от акцентите на Discmaster е, че той вече е направил много конвертиране на файлови формати на заден фон, което прави старите файлове по-достъпни. Например можете да търсите ретро музикални файлове – като MIDI или дори дигитализирани звуци на Amiga – и да ги слушате директно в браузъра си, без да са необходими допълнителни инструменти. Същото важи и за видео файлове с ниска разделителна способност от началото на 90-те години, изображения в неясни формати и различни видове документи.

„Има всички преобразувания, за да можете да визуализирате нещата веднага“, казва Скот. „Така че няма допълнителна външна инсталация. Това според мен е основната сила на това, с което работим тук.“

Потребители в Twitter вече споделят как използват услугата, за да преоткриват програми, които са изгубили през 90-те години, редки BBS файлове, ZZT светове, растерни шрифтове, Shareware, който са написали преди повече от 20 години, и ретро музикален софтуер. В комплекта има много данни, създадени от потребители, а не само професионални версии.

„Вероятно за мен това е една от най-важните възможности за изследователски проекти за компютърна история, които сме имали от 10 години“, казва Скот. „Не сме приключили. Те са анализирали 7000 и няколко CD-ROM-а и са на път да направят още 8000.“

Снимка: Unsplash

Виж още: Гроздето е кисело - защо да изчакате iPhone 15 Ultra когато iPhone 14 Pro се бави?